latinica  ћирилица
25/10/2019 |  13:36 | Autor: SRNA

Podići spomenik Srbima ubijenim na Kazanima

Na lokalitetu Kazani kod Sarajeva danas je položeno cvijeće i odata počast sarajevskim civilima, uglavnom Srbima, koji su ubijeni tokom rata na svirep način.
Kazani - Foto: RTRS
KazaniFoto: RTRS

Dvadeset i četiri godine nakon rata ovo mjesto nema obilježja ni spomenika, iako su sredstva za izradu idejnog rješenja bila izdvojena prije osam godina.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović rekao je da pet godina zaredom dolazi na Kazane i ponavlja da se tu dogodio zločin i da je važno napraviti spomenik.

- Moj prethodnik Svetozar Pudarić izdvojio je sredstva za izradu idejnog rješenja, ali se od tada nije dogodilo ništa. Gradskoj upravi Sarajeva svaki dan govorimo koliko je to važno. Zločini se ne smiju zaboraviti, bez obzira ko ih je počinio i gdje se to desilo - rekao je Dunović.

Predsjednik Srpskog građanskog vijeća Zoran Јovanović rekao je da ova organizacija u svojim ciljevima ima posjete svim mjestima stradanja, bez obzira na nacionalnost žrtava i napomenuo da sva mjesta treba da budu obilježena i označena na dostojanstven način.

On je naglasio da se na Kazanima dogodila strašna stvar i da treba podići spomenik žrtvama srpske nacionalnosti koje su odlučili da ostanu u Sarajevu i ne idu nigdje.

Član Gradskog vijeća Sarajevo Samir Fazlić rekao je da je inicijativa za izgradnju spomenika pokrenuta 2011. godine, a ponovljena 2015. i 2017. godine, a napori su urodili plodom prošle godine.

- Iz budžeta za 2020. godinu izdvojeno je 200.000 KM i nadam se da će program biti usvojen do kraja godine kako bi sljedeće izradili idejni projekat i krenuli s radovima - naveo je Fazlić.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije i ove godine je izrazilo nezadovoljstvo licemjernom politikom vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i šire, s obzirom da je prošlo više od 20 godina, a da građani Sarajeva i dalje nisu dovoljno upoznati o ratnim zločinima na Kazanima.

U tom udruženju smatraju da će se to promijeniti "onog momenta kada žrtve dobiju stalni memorijal u glavnom gradu BiH".

- Kazani su i dalje dio političkih narativa, ali stvarne i istinske želje za podizanjem memorijala nema jer ne postoji dovoljna politička volja za izgradnju takvog spomenika u Sarajevu - ukazali su iz ovog udruženja.

Iz UDIK-a su apelovali da vlasti u Kantonu Sarajevo pređu sa riječi na djela i konačno izgrade spomenik na koji su se obavezali prije nekoliko godina.

- Za početak neka vlast pokaže dobru volju i ukloni spomen-ploču Mušanu Topaloviću Caci sa Osnovne škole "Edhem Mulabdić" u Sarajevu, da bi se stalo u kraj veličanju ovog vojnika kao heroja i da se počne tretirati kakav je i bio -  ratni zločinac - sugerišu iz UDIK-a.

Tokom 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani nadomak Sarajeva dovođeni su i ubijani sarajevski civili, većinom Srbi. Tačan broj žrtava još nije poznat, a iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do 10 godina zatvora, do sada je osuđeno 14 pripadnika takozvane Armije BiH.

Mušan Topalović zvani Caco ubijen je dan nakon hapšenja u pokušaju bjekstva, a sahranjen je neposredno uz grob Alije Izetbegovića.

Trenutno je u toku suđenje Samiru Bejtiću, pripadniku 10. brdske brigade tzv. Armije BiH, koje se od 2015. godine vodi četvrti put pred Kantonalni sudom u Sarajevu. U ranijim postupcima Bejtić je bio osuđen na 14,5 godina zatvora /2006/, a potom je dva puta oslobođen optužbi /2008. i 2011/.

Vrhovni sud Federacije BiH je svaki put ukidao presude Kantonalnog suda i ukazivao na bitne povrede odredbi krivičnog postupka.