latinica  ћирилица
25/10/2019 |  18:11 | Autor: SRNA

Runić: Srbi se ne bi osjećali sigurno pored migranata

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić istakla je da podržava stav predstavnika srpskih opština na području zapadne Krajine da se ne dozvoli premještanje migranata iz Bihaća u Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca.
Dušica Runić - Foto: RTRS
Dušica RunićFoto: RTRS

Ona je, nakon sastanka u Medenom Polju srpskih predstavnika u Federaciji BiH /FBiH/, u izjavi Srni podsjetila da je Krizni štab opštine Drvar u julu zauzeo jednoglasan stav da ne želi da ova lokalna zajednica bude migrantska ruta, ni prostor za migranstki centar.

Runićeva je dodala da su tu odluku podržali predstavnici vlade Unsko-sanskog kantona i o tome obavijestili vlasti FBiH.

- Mi nismo protiv migranata, jer smo i sami bili izbjeglice. Mi smo protiv smještaja ljudi koji nemaju adekvatno ponašanje - rekla je ona.

Runićeva je navela da je, prema informacijama kojima raspolaže, riječ o ljudima za koje nije poznato ni iz koje države dolaze, često o ljudima lošeg ponašanja i uglavnom o muškoj, mlađoj populaciji.

- Kontaktirala sam stanovnike Drvara, i prema njihovim izjavama, ne bi se osjećali sigurno u svojim domovima ako bi migranti naselili ove prostore - dodala je ona.

Predstavnici Srba povratnika i Saveza srpskih udruženja FBiH zaključili su danas na sastanku u Medenom Polju, kod Bosanskog Petrovca, da neće dozvoliti formiranje migrantskog centra u ovom srpskom povratničkom selu.

Sastanku, u organizaciji Saveza srpskih udruženja FBiH, prisustvovali su srpski delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Drago Puzigaća i Nikica Bosnić, načelnici opština Bosanski Petrovac Dejan Prošić, Drvar Dušica Runić, Glamoč Nebojša Radivojša i Bosansko Grahovo Milorad Gligić, te predstavnici organizatora.

Tema sastanka bila je odbrana Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, prava na povratak i harmoničan život srpskih povratnika u FBiH, a u vezi sa najavama da migrantski centar bude formiran u Medenom Polju, koje je okruženo povratničkim srpskim selima Suvaja, Revenik, Kolunić, Vrtoče, Bjelajski Vaganac, saopšteno je ranije iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu zatražila je u ponedjeljak, 21. oktobra, hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa Vučjak kod Bihaća i predložila da oni budu smješteni u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca.

Povezane vijesti:

Srbi protiv formiranja migrantskog centra u Medenom Polju

Naseljavanje migranata dovelo bi do novog egzodusa Srba

Prošić: Naseljavanje migranata u Medeno Polje - udar na Dejton