latinica  ћирилица
25/10/2019 |  18:14 ⇒ 18:18 | Autor: SRNA

Protest Srba ispred Savjeta ministara, ako migranti budu u Medenom Polju

Srpski predstavnici zapadnokrajiških povratničih opština spremni su da naprave kampove ispred Savjeta ministara u Sarajevu ukoliko bi došlo do izmještanja migranata iz Bihaća u selo Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca, upozorio je srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta.

- Ako bi do toga došlo, srpski predstavnici vlasti u ovim opštinama spremni su da pozovu stanovnike Drvara, Glamoča, Bosanskog Petrovca, Grahovo da se u kolonama upute prema Savjetu ministara u Sarajevu i da tamo naprave svoje kampove, pa neka vlasti na nivou BiH vide kako da riješe krizu - rekao je Broćeta nakon sastanka u Medenom Polju srpskih predstavnika u FBiH.

On je istakao da srpski predstavnici vlasti u ovim opštinama ne smiju dozvoliti da vjekovna srpska područja postanu predmet trgovine sitnih interesa.

- Razumijem sarajevsku politiku da ih nije briga za srpsko stanovništvo u zapanokrajiškim opštinama, ali ne mogu da razumijem srpske predstavnike u Savjetu ministara u tehničkom mandatu da ovo mogu da dozvole - rekao je Broćeta.

On je poručio da predstavnici srpskih povratničkih opština u zapadnoj Krajini neće dozvoliti da se premiještaju migranti iz Bihaća u Medeno Polje ili u druge opštine, gdje su Srbi većinsko stanovništvo.

- Iskoristićemo sva legitimna prava i nećemo dozvoliti da se to desi, jer bi to značilo da u budućnosti imamo seobu našeg stanovništva prema Republici Srpskoj - kaže Broćeta.

Prema njegovim riječima, eventualno naseljavanje migranata na područje opština zapadne Krajine sa srpskom većinom značilo bi da ponovo treba da se prave kolektivni centri po Republici Srpskoj, a tu golgotu srpski narod ne želi ponovo da proživljava.

Predstavnici Srba povratnika i Saveza srpskih udruženja u FBiH zaključili su danas na sastanku u Medenom Polju, kod Bosanskog Petrovca, da neće dozvoliti formiranje migrantskog centra u ovom srpskom povratničkom selu.

Sastanku, u organizaciji Saveza srpskih udruženja FBiH, prisustvovali su srpski delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Drago Puzigaća i Nikica Bosnić, načelnici opština Bosanski Petrovac Dejan Prošić, Drvar Dušica Runić, Glamoč Nebojša Radivojša i Bosansko Grahovo Milorad Gligić, te predstavnici organizatora.

Tema sastanka bila je odbrana Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, prava na povratak i harmoničan život srpskih povratnika u FBiH, a u vezi sa najavama da migrantski centar bude formiran u Medenom Polju, koje je okruženo povratničkim srpskim selima Suvaja, Revenik, Kolunić, Vrtoče, Bjelajski Vaganac, saopšteno je ranije iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu zatražila je u ponedjeljak, 21. oktobra, hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa Vučjak kod Bihaća i predložila da oni budu smješteni u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca.