latinica  ћирилица
25/10/2019 |  18:21 ⇒ 26/10/2019 | 08:53 | Autor: RTRS

Dodik u Azerbejdžanu: Pokret nesvrstanih značajan za mir, bezbjednost i saradnju (FOTO/VIDEO)

Vrijednosti Pokreta nesvrstanih opstale su svih ovih godina, posebno kada je riječ o naporima za mirno rješavanje sporova, međunarodnoj saradnji, poštovanju i razvijanju multilateralizma, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon prvog dana Samita nesvrstanih u Azerbejdžanu.

Na marginama skupa, Dodik je imao niz bilateralnih susreta sa predsjednicima Venecuele, Kube, Irana, potpredsjednikom Indije i šefovima diplomatija Srbije, Egipta i Turske.

Dodik u Bakuu

Uoči Samita, srpskog člana Predsjedništva u Kongresnom centru u Bakuu dočekao je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je naglasio da mu je velika čast što se Dodik odazvao pozivu za učešće na Samitu Pokreta nesvrstanih, te da je njegovo prisustvo veoma značajno. Postojanje Pokreta nesvrstanih od izuzetne je važnosti za svjetski mir, bezbjednost i saradnju, istakao je Dodik za Srnu, nakon plenarne sjednice Pokreta nesvrstanih.

- Kako u samom začetku tako i danas, svrha ovog pokreta je da pruži međunarodni balans i unese smirenost i stabilnost u bilateralne odnose, ne samo država članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih, već i u svjetskoj areni. Uvjeren sam da je upravo multilateralizam danas važniji nego ikad ranije s ciljem prevladavanja konfrontacija svih vrsta uz uvažavanje različitosti - istakao je Dodik.

Dodik sa potpredsjednikom Indije Venkejahom Najduom (Foto: SRNA)

Dodik je razgovarao i s brojnim šefovima država i vlada. Naglasio je da međudržavna neslaganja treba da se rješavaju mirnim putem, te da je njegovanjem vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta uz prihvatanje različitosti moguće obezbijediti suživot.

- Sve zemlje regiona već su uključene u proces evropskih integracija, pa tako i BiH koja je opredijeljena da kroz iskreni dijalog jača mir, stabilnost i poštovanje ljudskih prava, potvrđujući time riješenost da odgovori na izazove sa kojima se svaka zemlja danas, region, ali i globalni svijet suočava - naglasio je srpski član bh. Predsjedništva.

Dodik - Čavušoglu - Dačić

Tokom plenarne sjednice, poručeno je da je potrebno obezbijediti veće jedinstvo i solidarnost između članova organizacije. Venecuela je nakon tri godine, predsjedavanje Pokretom nesvrstanih zvanično predala Azerbejdžanu, koji je ujedno i domaćin 18. Samita pokreta nesvrstanih.

- Osamdeset odsto nafte i gasa pada na zemlje Pokreta nesvrstanih. Tu se nalazi trećina teritorija na Zemlji i 50 odstio  svjetskog stanovništva. Kako neko onda može pokušati da izvrši pritisak na nas u takvim okolnostima? Želimo da imamo multipolarni svijet i mi ćemo se boriti za to. To je temelj našeg pokreta -  rekao je Nikolas Maduro, predsjednik Venecuele.

Dodik - Maduro (Foto: SRNA)

- Pokret nesvrstanih služi promociji ljudskih vrijednosti i pokazuje posvećenost suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu svih zemalja. Ovo je manifestacija poštovanja, povjerenja, kao i povjerenja u našu zemlju - poručio je Ilim Alijev, predsjednik Azerbejdžana.

Pokret nesvrstanih je najveća politička institucija na svijetu nakon Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, i kao takva, ne smije dopustiti grubo kršenje međunarodnog prava u svijetu, poručili su učesnici Samita.

Povezane vijesti:

Dodik: Pokret nesvrstanih od velikog značaja za mir, bezbjednost i saradnju

Dodik se sastao sa predsjednicima Venecuele, Kube, Irana...

SAMIT NESVRSTANIH U BAKUU; Alijev: Prisustvo Dodika od velikog značaja