latinica  ћирилица
26/10/2019 |  12:20 | Autor: RTRS

Služen parastos za 57 poginulih boraca naselja Nova varoš

U Spomen-sobi u mjesnoj zajednici Nova varoš u Banjaluci danas je služen parastos za 57 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ove mjesne zajednice.
Služen parastos za 57 poginulih boraca naselja Nova varoš (Foto: Grad Banjaluka) - Foto: RTRS
Služen parastos za 57 poginulih boraca naselja Nova varoš (Foto: Grad Banjaluka)Foto: RTRS

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je prisustvovao parastosu, istakao je da ne smiju biti zaboravljeni heroji koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

- Na mnogim mjestima u Banjaluci postavljena su spomen-obilježja i ploče za poginule pripadnike Vojske Republike Srpske. Grad nastoji da podrži porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide realizacijom programa stambenog zbrinjavanja, subvencijma i omogućavanjem banjaskog liječenja - rekao je Radojičić novinarima.

U protekle dvije godine, prema njegovim riječima,  izgrađena su spomen obilježja u više naselja, kao što su Starčevica, Zalužani i Lauš.

- Pored toga, nastojimo da podržimo porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide kroz programe stambenog zbrinjavanja, te banjsko liječenje za ratne vojne invalide, što naravno nije dovoljno ali je jedan od oblika pažnje i obraćanje javnosti prema ovim kategorijama stanovništva, prije svega prema onima koji su položili svoje živote – zaključio je Radojičić.

Predsjednik Boračke organizacije mjese zajednice Nova varoš Zoran Macan naglasio je da su borci iz ove mjesne zajednice životima branili i odbranili Republiku Srpsku.

- Zato naši poginuli, ratni vojni invalidi, ali i ostali borci ne smiju biti zaboravljeni. Zbog njihove hrabrosti danas živimo u slobodi - naveo je Macan.