latinica  ћирилица
26/10/2019 |  13:18 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Dodik za RTRS: Srpska i BiH dobiće napajanje gasom sa gasovoda koji gradi Azerbejdžan (FONO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Bakuu gdje su razgovarali o proširenju saradnje i jačanju zajedničkih odnosa.


Dodik je ovom prilikom istakao da se na Samitu nesvrstanih u Bakuu sreo sa mnogim ljudima iz različitih zemalja, ali i sa predstavnikom zemlje domaćina Azerbejdžanom, predsjednikom Ilhamom Alijevim, sa kojim je održao bilateralni sastanak.

- Ovo je jedna dobra posjeta koja u sebi nosi niz dobrih konatakata koji smo ostvarili sa domaćinom koji je veoma posvećen odnosima sa BiH. Azerbejdžan je ranije donirao novac za sanaciju i adaptaciju Gerijatrijskog centra u Banjaluci i na tome sam zahvalio predsjedniku ove zemlje i zamolio ga da kroz druge humanitarne akcije bude što više takvih projekata u Srpskoj i FBiH - rekao je.

Dodik je naglasio da je Azebrejdžan zainteresovan za rast privredne saradnje sa BiH. To je, kaže, zemlja sa ekonomijom koja je u usponu i koja raspolaže sa značajnim energetskim izvorima nafte i gasa.

- Poznato je da Azerbejdžan gradi južni krak gasovoda koji ide ka Italiji, a jedan dio tog kraka se odvaja ka Crnoj Gori, a odatle u BiH i Srpsku. Sa Alijevim sam razgovarao o tome i rečeno mi je da će iduće godine biti održan forum na tu temu koji bi trebalo da pospješi dinamiku gradnje tog gasovoda. To znači da će BiH i Republika Srpska dobiti napajanje gasom iz drugog pravca, tj. Crne Gore - rekao je Dodik.

On je naglasio da je sa Alijevim razgovarao i o mogućnostima angažovanja azerbejdžanskih kompanija na izgradnji autoputeva po povoljnim kreditima.

Dodik je izrazio uvjerenje da je predsjednik Alijev zainteresovan da se saradnja Azerbejdžana i BiH ostvari na najvišem mogućem nivou.

Povezane vijesti:

Dodik sa predsjednikom Azerbejdžana: Raditi na proširenju saradnje