latinica  ћирилица
26/10/2019 |  14:18 | Autor: SRNA

Najtraženija knjiga na štandu Srpske "Starostavne goraždanske knjige"

Povelja uspjeha izdavaču najtraženije knjige na štandu Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, pripala je djelu "Starostavne goraždanske knjige, Ortografija i jezik knjiga Goraždanske štamparije" Biljane Samardžić, u izdanju izdavačke kuće "Filip Višnjić" i SPKD "Prosvjeta" uz podršku Republičkog sekretarijata za vjere.
Davidović-Cicović - Foto: RTRS
Davidović-CicovićFoto: RTRS

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović uručio je danas ovo priznanje direktoru Republičkog sekretarijata za vjere Draganu Davidoviću i direktoru Izdavačke kuće "Filip Višnjić" Dejanu Mastiloviću.

Cicović je rekao da se u godini u kojoj se obilježava 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 500 godina Goraždanske štamparije, ovo djelo izdvojilo i kao značajno naučno djelo koje osvjetljava književni jezik Srba u 16. vijeku, kao i društveno-istorijski položaj srpskog naroda na području srednjovjekovne Bosne.

- Izdanje profesorke Samardžić je, vrijeme će pokazati, doprinos našoj nauci, izučavanju srpskog jezika i mislim da je zaslužilo da dobije i priznanje Beogradskog sajma za doprinos nauci - rekao je Cicović.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović rekao je, primajući Povelju na svečanosti na štandu Srpske na Beogradskom sajmu, da je ovo izdanje dio projekta obilježavanja 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 500 godina od početka rada srpske Goraždanske štamparije, koji je usvojila Vlada Republike Srpske 2018. godine.

On je istakao da je riječ o kapitalnom, načunom djelu, koje ima izvanrednu, rijetko ponovljenu grafičku vrijednost i predstavlja sintezu ljudi, koji su radili na tome - i profesorice Samardžić i štamparije i izdavačke kuće "Filip Višnjić", koja je opremila djelo, i svih institucija Republike Srpske.

- Mi imamo ovdje koncentrisano u jednoj knjizi sve najbolje što knjiga može da pruži - sjajan naučni rad i sjajnu štampu i nadasve, sjajnu pripremu, odnosno obradu samog izdanja. To je kruna ovoga posla u kojem smo željeli da pokažemo šta znači imati srpsku štampariju prije 500 godina i kako i na koji način to proslaviti - rekao je Davidović.

On je napomenuo da na projektu obilježavanja 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije radi nekoliko instituta i pojedinaca.

Prema njegovim riječima, u okviru ovog projekta objavljena je poštanska marka, održana svečana akadmija i izložba grafika, a početkom novembra će biti organizovan i naučni skup posvećen Goraždanskoj štampariji.

Direktor Izdavačke kuće "Filip Višnjić" Dejan Mastilović ocijenio je da je ovo jedna od najznačajnijih knjiga i monografija koja se pojavila proteklih desetak godina na Beogradskom sajmu knjiga.

Mastilović je rekao da je ovo načuno djelo zaslužilo da bude proglašeno i za izdavački poduhvat godine, imajući u vidu da u vrijeme osnivanja Goraždanske štamparije na ovom prostoru, osim dvije srpske, uopšte nije bilo drugih štamparija.