latinica  ћирилица
27/10/2019 |  20:21 | Autor: RTRS

Na Beogradskom sajmu knjiga uspješan nastup Srpske

U Beogradu se večeras završava 64. Međunarodni sajam knjiga, najznačajnija smotra pisane riječi u ovom dijelu Evrope. Pod sloganom „Pismo=glava“, sajam je okupio više od 500 direktnih domaćih i stranih izlagača. Veoma uspješan nastup imala je i Republika Srpska.

Reprezentativni nastup Republike Srpske bio je u znaku obilježavanja 500. godišnjice Goraždanske štamparije. Organizatori i izdavači ističu da je bio veoma uspješan, uz najveći broj promocija do sada.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović ocijenio je uspješnim nastup Republike Srpske na ovogodišnjem 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, na kome je predstavljeno ukupno 114 izdanja autora i izdavača iz Srpske.
 
Cicović je rekao da su ove godine imali najveći broj promocija u dosadašnjih 11 nastupa na ovogodišnjem Sajmu.

- Imali smo 54 promocije, predstavili 43 izdavača, 114 izdanja, tako da smo na najbolji način ove godine reprezentovali Republiku Srpsku na ovoj izuzetno značajnoj kulturnoj manifestaciji - rekao je Cicović novinarima na Beogradskom sajmu.

Publika je i danas mogla da sazna više o novim izdanjima. Na štandu Medija centra „Odbrana“ predstavljena je nova knjiga DŽevada Galijaševića „Zemlja beznađa – Bosna i Bošnjaci između juče i sutra“. Knjiga govori o kolektivnom identitetu Bošnjaka, hronologiji razvoja te zajednice i pogrešnim odlukama bošnjačkih političkih elita koje su ih gurale u ratove.

- Knjiga govori o problemima koje odsustvo formulisanja vlastitog istorijskog iskustva i nerazumijevanja vlastitog nacionalnog interesa gura Bošnjake u duboke konfrontacije sa Srbima, sa Hrvatima, sa okruženjem i time izaziva objektivnu političku nestabilnost i nebezbjednost u zemlji - istakao je Galijašević.

Na sajmu su predstavljene i knjige Gideona Grajfa „Јasenovac, Aušvic Balkana“, „Ustaško konačno rješenje prije nacističkog“ i „Alojzije Stepinac, ustaški vikar“. Posebno su važne u vremenu pokušaja revizije istorije.

- Istina mora biti izložena i ispričana svijetu. Mnoge stvari su sakrivene ili nisu dovoljno poznate i jedan od mojih ciljeva je da otkrijem oblasti ili teme koje su zanemarene - rekao je Grajf.

Predstavnici Egipta, koji je bio zemlja-počasni gost, predali su otvorenu knjigu predstavnicima Rumunije koji će tu titulu imati na sljedećem sajmu. Velika posjećenost pokazala je da knjiga ima budućnost i u eri savremenih tehnologija.