latinica  ћирилица
30/10/2019 |  10:05 ⇒ 17/03/2020 | 22:46 | Autor: RTRS

Film "In manus tuas" nagrađen glavnom nagradom na festivalu u Sremskim Karlovcima

Film "In manus tuas" u produkciji RTRS-a nagrađen glavnom nagradom na festivalu u Sremskim Karlovcima.
Filmsko Bdenje duše - Foto: RTRS
Filmsko Bdenje dušeFoto: RTRS

Na 13. "Filmskom bdenju duše" film "In manus tuas" Milane Majar nagrađen je diplomom "Bdenje Јakova Orfelina", koja ima status glavne nagrade. Ovo priznanje dodjeljuje se filmovima koji se, prema mišljenju žirija, izdvajaju kao posebne vrijednosti (estetske ili tematske). Svim autorima prikazanih filmova dodijeljena je i Zahvalnica "Bdenje Teodora Kračuna".

Film “In manus tuas" govori o tragičnoj sudbini hrišćana iz Sirije, koji su tokom rata izbjegli u Evropu. U filmu su glumili i banjalučki muzičari Momčilo Gavrilović, Srna Majar, Ozren Četković i Andrija Purković, koji pohađa časove violončela. Muziku za film komponovao je Hajrudin Muhić, student treće godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

U filmu je korišćena i kompozicija "Јesenja sonata" Srne Majar.

Јednoglasnu odluku donio je žiri u sastavu: Tibor Vajda, pozorišni, radio i TV reditelj iz Novog Sada, Dragan Kovačević, producent i gl. Urednik TV kanala Film klub iz Beograda i Ljubomir Avramović, filmski snimatelj iz Beograda.

Na festivalu je prikazano 19 filmova, od kojih četiri kratkometražna i 15 srednjemetražnih i dugometražnih.

Manifestacija nastavlja da živi kroz reprize izabranih programa po gradovima Srbije i većem broju centara dijaspore u SAD, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji, sa kojima ima dugogodišnju saradnju.

Festivalom upravlja Savjet Festivala koji se formira iz redova uglednih filmskih, javnih i kulturnih radnika, predstavnika organizatora, opštine Sremski Karlovci i Eparhije Sremske.