latinica  ћирилица
31/10/2019 |  17:42 ⇒ 17:44 | Autor: SRNA

Tegeltija: Neusvajanje revidirane strategije poseban problem

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija smatra da neusvajanje revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina u Savjetu ministara predstavlja poseban problem u procesuiranju ratnih zločina u BiH.
Milan Tegeltija -
Milan Tegeltija

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske Godišnji izvještaj o radu VSTS-a BiH za 2018. godinu, Tegeltija je rekao da bi usvajanje revidirane strategije značajno ubrzalo procesuiranje predmeta ratnih zločina.

- Ne postoji smislen i razuman razlog za neusvajanje Revidirane strategije. Pozivam Narodnu skupštinu Republike Srpske da svojim zaključkom pozove Savjet ministara na njeno hitno usvajanje - istakao je Tegeltija.

Govoreći o procesuiranju ratnih zločina u kojima su žrtve srpske nacionalnosti, Tegeltija je istakao da su u periodu od 2004. do 2015. godine u Tužilaštvu BiH podignute 53 optužnice protiv 102 lica.

On je naveo da se ovo odnosi na područja Banovića, Bihaća, Cazina, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe, Broda, Čapljine, Dervente, Goražda, Hadžića, Ilidže, Kladnja, Ključa, Konjica, Kotor Varoša, Kupresa, Odžaka, Orašja, Novog Grada, Rogatice, Han Pijeska, Sanskog Mosta, Sarajeva, Srebrenika, Lopara, Travnika, Trnova, Kalinovnika, Tuzle, Visokog i Vlasenice.

Tegeltija je naveo da je u Tužilaštvu BiH u periodu od 2015. do 2018. godine podignuta 41 optužnica protiv 126 lica u predmetima u kojima su žrtve srpske nacionalnosti.

On je rekao da se VSTS od decembra 2016. godine, odnosno od imenovanja novog predsjednika Suda BiH i imenovanja novog glavnog tužioca BiH, konstantno nalazi pod političkim pritiskom, prvenstveno SDA koja je ultimativno zahtijevala da se na ove pozicije imenuje kandidat iz reda bošnjačkog naroda.

- Konstantne su optužbe SDA na račun VSTS za procesuiranje bošnjačkih generala do optužbe za tendenciju uklanjanja Bošnjaka sa rukovodećih funkcija u pravosuđu BiH - istakao je Tegeltija.

On je rekao da su VSTS i njegovi članovi nalaze pod stalnim pokušajem diskreditacije putem politički kontrolisanih medija pri čemu se svakodnevno "hiperprodukcijom kvaziafera ovaj saziv VSTS-a pokušava prikazati nekompetentnim i nesposobnim za upravljanje sistemom".

- Cilj tih aktivnosti jeste stvaranje alibija za preduzimanje mjera koje bi dovele do uklanjanja ovog saziva VSTS-a i postavljanje novog saziva koji bi bio podoban za uspostavljanje političke kontrole nad kompletnim pravosudnim sistemom - upozorio je Tegeltija.

On je rekao da su u 2018. godini sprovedene mnoge aktivnosti s ciljem generalnog poboljšanja rada sudova i tužilaštava.

- Ključna je aktivnost za reviziju Zakona o VSTS-u koji je VSTS uputio Ministarstvu pravde BiH u svrhu unapređenja rada VSTS-a i pravosuđa u cjelini - dodao je Tegeltija.

U obrazloženju izvještaja navodi se da je VSTS BiH ostao dosljedan svojoj misiji obezbjeđivanja nezavisnog, nepristranog i profesionalnog pravosuđa u BiH, koje omogućava jednak pristup pravdi i jednakost svih građana pred zakonom.