latinica  ћирилица
31/10/2019 |  19:47 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Zbog neformiranja izvršne vlasti, u BiH neće biti popisa stanovništva 2021.

Za razliku od uređenih država, u BiH neće biti popisa stanovništva u svjetskoj popisnoj dekadi - 2021. godine. Zbog neformiranja izvršne vlasti i nefunkcionisanja zakonodavne, upitno je da li će ga biti i 2023. - deceniju od jedinog poslije rata sprovedenog. Dok se drugi uveliko pripremaju za taj obiman posao, BiH još nije uspjela da donese ni Zakon o popisu.

Sve demokratski uređene države “putem”, samo BiH stranputicom, što i nije novost! No, “dijaspora” može da odahne! Neće morati 2021. godišnji odmor da koristi za fabrikovanje popisnog plagijata. Vjerovatno ni 2023, jer je potreban Zakon, koji bi definisao vrijeme popisa, budžet, metodologiju rada i termine za svaki dio procesa. Ali zakona nema! Potreban je i Savjet ministara da u šahovskoj poziciji, povuče početni potez! Ali ni Savjeta nema, pa je BiH matirana i prije nego je proces počeo! A prethodni je, zbog političkog nadmudrivanja, trajao deceniju i po! Ovaj put nadmudrivanje je počelo i prije popisa!

Agencija za statistiku BiH, naglašava u saopštenju, u saradnji s entitetskim zavodima, početkom godine sačinila je Informaciju o pripremama za popis u ciklusu 2021. godine u uputila je Savjetu ministara. U toj informaciji dat je i prijedlog zaključka da se formiraju radne grupe za izradu Zakona o popisu stanovništva.

Tek mjesecima kasnije “zadatak” je iz Savjeta ministara, vraćen Agenciji, da ona, zajedno sa entitetskim zavodima, formira radne grupe i pripremi Nacrt zakona. 

Nacrta zakona, dakle, nema ni na vidiku. Kada bude sačinjen, pred njim će biti dugotrajan parlamentarni put – od rasprava pred komisijama koje ne postoje, do izglasavanja u oba doma bh. parlamenta koji ne zasjedaju. Sastavni dio, još nepostojećeg akta, trebalo bi da bude i metodologija obrade popisnih podataka, da bi se izbjegla mešetarenja, tokom zbrajanja popisnica 2013. godine.

Popisni proces traje od tri do pet godina. U uređenim državama, naravno! Struka upozorava da usljed migracija, BiH odavno nema ispravne podatke! Ako ih je i imala nakon jedinog poslijeratnog popisa. Јer u težnji sarajevskih “statističara” da bude BiH bude većinska, bošnjačka, među stalne stanovnike smješteno je i 196.000 “prepopisanih”.

Zbog toga je Srpska i objavila svoje rezultate popisa i utvrdila da samo na njenom tlu živi 58.000 osoba manje, nego što su to prebrojali sarajevski statističari. Oni su u BiH “prikupili” nešto više od 3,5 miliona stanovnika.

Osim nedostatka validnih podataka za različita socio-ekonomska strateška planiranja, među negativnim posljedicama izostanka popisa 2021. godine, struka izdvaja gubitak komparacije sa zemljama okruženja i Unijom. Istovremeno, zbog “prepopisanih”, ni “frizirani” podaci iz 2013. godine, se ne koriste. Niti će biti validna baza za poređenje rezultata budućeg popisa, kad god da se on desi.

Kako god, jedini poslijeratni popis koštao je oko 45 miliona maraka, a i dalje su u opticaju prijeratni podaci kojima je “rok upotrebe” davno prošao. Tada je u BiH živjelo 4,3 miliona stanovnika. Danas, procjene su - oko 3,2 miliona. Dok se u podijeljenom društvu sve “kockice poslože”, možda negdje “izgubimo” još milion stanovnika!