latinica  ћирилица
31/10/2019 |  20:00 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Najstariji istorijski spomenik u Banjaluci ponovo u centru pažnje

Nakon mača u Vrbasu, na lokalitetu banjalučke Tvrđave Kastel pronađena su tri skeleta, za koja se pretpostavlja da pripadaju periodu srednjeg vijeka. Na terenu su angažovani i studenti odsjeka za istoriju i arheologiju Univerziteta Istočno Sarajevo i Univerziteta u Banjaluci.

 javnosti se još nije stišala bura oko “banjalučkog Ekskalibura”, srednjovjekovnog mača koji je izvučen iz Vrbasa, a najnovija arehološka iskopavanja na Kastelu na lokalitetu "Dvorište 2", u centar pažnje vraćaju ovaj najstariji istorijski spomenik u gradu.- Locirali smo za sada tri skeleta i pristupili smo njihovom čišćenju. Kasnije ćemo ih fotografisati i uraditi iscrtavanje, a potom ih skloniti i dati na dalju antropološku analizu - rekla je Ivana Pandžić, kustos arheolog Muzeja Republike Srpske.

Na ovom mjestu istraživanja su sprovođena '80-tih godina i pronađeni su temelji iz kasne antike i ranog Srednjeg vijeka. Ovih dana istraživanja su nastavljena i, po svemu sudeći, domaće arheologe očekuje buran period.

- Smatramo da je ovo nalazište bilo sakralno mjesto u kojem je bilo nekoliko sahrana. Na žalost, skeleti baš nisu najbolje oluvani, s obzirom da je na cijeloj lokaciji bilo raznih građevinskih radova - kaže Slaviša Parić, profesor na Katedri za istoriju i arheologiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Istraživanja na lokalitetu "Dvorište 2" predstavljaju rezultat saradnje Muzeja Republike Srpske i Društva Arheologa Republike Srpske, a projekat je, u okviru poziva za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture, sufinansirao Grad Banjaluka.