latinica  ћирилица
01/11/2019 |  09:41 | Autor: SRNA

Lavrov: Pitanje Kurda ne smije da pojačava tenzije

Pitanje Kurda u Siriji ne smije da pojačava tenzije u regionu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
On je za televiziju "Rusija 24" podsjetio da Kurdi žive u Iraku i Iranu, a veliki broj njih i u Turskoj.

- Niko ne želi da region eksplodira zbog tenzija u vezi sa kurdskim pitanjem, niti bilo ko želi da se Kurdi osjećaju kao građani drugog reda - rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije naglasio je da je pitanje Kurda u Siriji problem koji se ne smije zanemariti, te da ovo pitanje nije ograničeno samo na dimenzije sirijske krize, prenio je TASS.

Turska je 9. oktobra započela ofanzivu pod nazivom "Operacija mirno proljeće", koja je usmjerena protiv kurdskih militanata u sjevernoj Siriji.

Ankara tvrdi da je cilj ofanzive bio da se kurdski militanti udalje od granice između Turske i Sirije, te da se formira bezbjednosna zona u kojoj će biti smještene sirijske izbjeglice koje se trenutno nalaze na turskoj teritoriji.

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan potpisali su 22. oktobra memorandum po kojem su ruska vojna policija i sirijska vojska raspoređene blizu granice.

Kurdi su dobili rok od 150 časova da se povuku iz pojasa širine 30 kilometara od granice.