latinica  ћирилица
01/11/2019 |  11:07 ⇒ 11:09 | Autor: SRNA

NATO izviđao sa teritorije BiH tokom vježbe "Slovenski štit"

Tokom srpsko-ruske vojne vježbe "Slovenski štit 2019" dva izviđačka NATO aviona patrolirala su iznad obale Drine u BiH uz pograničnu liniju kako bi prikupila što više obavještajnih podataka o moćnom ruskom raketnom sistemu protivvazdušne odbrane /PVO/ "S-400", saznaju Večernje novosti.
"Avaks" - Foto: TANЈUG
"Avaks"Foto: TANЈUG

List navodi da su NATO avioni "B-350" i "global 6.000" opremljeni sofisticiranim uređajima za bilježenje radarskih zračenja kretali iz vojne baze Avijano u Italiji i cijela dva dana, koliko je trajala srpsko-ruska vježba iz vazduha nadgledala dešavanja na terenu.

Nebom BiH tada su, kako se navodi, registrovana intenzivna prelijetanja, a posebno korištenje istih putanja izviđačkih aviona.

Prema nezvaničnim saznanjima Večernjih novosti, vojno i državno rukovodstvo Srbije je oduševljeno efikasnošću sistema "S-400" i nije isključeno da se u narednim mjesecima sa Moskvom povedu pregovori o nabavci tog PVO sistema, putem kredita i to na duži period otplate.

List piše da je jedna grupa srpskih oficira već završila obuku za rukovođenje ovim sistemom, tako da bi u slučaju nabavke "S-400" Srbija već imala spreman kadar.

Ovaj beogradski list saznaje i da je značajnu ulogu u dopremanju moćnog ruskog naoružanja na vježbu "Slovenski štit 2019" imao i bugarski premijer Bojko Borisov.

On je, navodno ličnim potpisom dozvolio prelet ruskog aviona do Srbije, što mu je ozbiljno zamjereno u zapadnim krugovima.