latinica  ћирилица
01/11/2019 |  11:50 ⇒ 14:49 | Autor: RTRS

Kovačević: Srpski predstavnici u Sarajevu da se rukovode zvaničnim stavom Srpske

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je za RTRS da se srpski predstavnici u Sarajevu trebaju rukovoditi zvaničnim stavom Srpske o svim važnim pitanjima, a prije svega odlukama Narodne skupštine Republike Srpske.

- Mi na naše predstavnike u Sarajevu gledamo kao na bilo koje u nekoj instituciji u Evropskoj uniji. Svi predstavnici Republike Srpske će se rukovoditi samo zvaničnim stavom Srpske, dakle institucijama, prije svega odlukama Narodne skupštine Republike Srpske - naglasio je Kovačević.

On je prokomentarisao izjavu lidera SDA-a Bakira Izetbegovića koji je rekao da BiH neće u NATO bez Srba i Republike Srpske, ali da ANP i dalje ostaje uslov formiranja vlasti.

- Naš stav je poznat od ranije. Ne izbjegavamo saranju sa NATO, ali u toj saradnji želimo da se ugledamo na Srbiju. BiH se ne nalazi u Skandinaviji, već ovdje. Saradnja sa NATO da, ali bilo kakav korak ka članstvu ne dolazi u obzir. Republika Srpska će ostati dostojanstvena i principijelna po tom pitanju - poručio je Kovačević.

Kovačević je gostujući u našem Dnevniku poručio je da očekuje pozitivan ishod razgovora predsjednika SNSD-a i DNS-a Milorada Dodika i Marka Pavića.

- Mi smo partneri već 20 godina, ima različitih mišljenja, što je i normalno u demokratskom društvu, ali u najvažnijim pitanjima, koji se tiču građana Republike Srpske, tu nema nikakvih razmirica - poručio je on.

Dodao je da današnji sastanak Dodik i Pavića predstavlja nastavak razgovora koje su vodili prošle sedmice. 

- Moram da razočaram sve one koji su mislili da će doći do eskalacije nekakavih sukoba, ili razlaza koalicije. Mi smo partneri već 20 godina, ima različitih mišljenja,  što je i normalno u demokratskom društvu, ali u najvažnijim pitanjima, koji se tiču građana Republike Srpske, tu nema nikakvih razmirica. DNS je značajan dio koalicije, i to će ostati i u narednom periodu. Republika Srpska je jedina u BiH u kojoj funkcionišu sve institucije. Nama je najvažnije da je Srpska stabilna i da svi važni međunarodni faktori vide da smo bolji dio BiH - naglasio je Kovačević.