latinica  ћирилица
01/11/2019 |  14:08 ⇒ 17:16 | Autor: SRNA

Višković: Za izvještaj Agencije glasao i srpski ministar

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Brčkom da bi bilo logično da Savjet ministara u tehničkom mandatu uskrati povjerenje direktoru Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH, ali je taj Savjet ministara na telefonskoj sjednici usvojio izvještaj Agencije, za koji je glasao čak i jedan od srpskih ministara.

Prema njegovim riječima, od tri srpska ministra, dvojica nisu glasala, ali jedan jeste i izvještaj je usvojen.

- Pa to je smiješno. Ustvari da nije žalosno, bilo bi smiješno - istakao je Višković, koji nije želio da pominje o kojem srpskom ministru je riječ.

Srna saznaje da je za izvještaj glasao Mirko Šarović /SDS/, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Višković je naglasio da se taj izvještaj zakonski nije mogao naći na sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu, jer ga je trebao poslati Upravni odbor Agencije za akreditaciju, koga nema jer srpski predstavnici ne rade u tom odboru.

- E to nam je Savjet ministara, to nam je BiH, to nam je opozicija... Neka oni samo rade svoj dio posla u skladu sa Ustavom i zakonom, a nas neka puste da radimo naš posao u skladu sa Ustavom i zakonom - poručio je Višković, podsjetivši da Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH godinu dana osporava akreditacija dva državna univerziteta u Republici Srpskoj, kao i da je Srpska povukla svoje članove iz Upravnog odbora te agencije.

Govoreći o provjeri diploma koju je zatražila Vlada Srpske od Republičke prosvjetne inspekcije, Višković je istakao je da je to redovna aktivnost koja će biti nastavljena i da se sve radi u skadu sa zakonom.

- Prije nekoliko dana poslata je na provjeru prva grupa od nekih 30 diploma. Ne očekujem spektakularne rezultate, jer je to redovan proces. Svaki direktor, rukovodilac može da provjeri diplome zaposlenih i mi to radimo redovno i u skladu sa zakonom - rekao je Višković novinarima u Brčkom.

On je naglasio da je za takvu provjeru nadležna jedino Republička prosvjetna inspekcija.