latinica  ћирилица
02/11/2019 |  11:53 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Najviše primjedbi radnika na nepoštovanje prava u trgovini, turizmu i građevinarstvu

U sektoru trgovine, turizma i građevinarstva najviše ima primjedbi radnika na nepoštovanje njihovih prava. Neredovne i niske plate, neadekvatni uslovi rada, neplaćen prekovremeni rad, ali i ostale naknade predviđene zakonom su ono na šta se radnici najviše žale predstavnicima bijeljinskog sindikata koji naglašavaju da je njihov zadatak da zaštite prava svakog radnika.
Radnici - Foto: RTRS
RadniciFoto: RTRS

U službi za besplatnu pravnu pomoć Sindikata u Bijeljini nekada su godišnje pisali i do 300 tužbi, a danas se taj broj drastično smanjio i iznosi svega desetak.

Ugroženi radnici više u ovu službu dolaze tražeći savjet, a rijetki su oni koji žele da podnesu tužbu.

- Tužbe koje smo ranije pisali zbog neplaćanja raznih naknada su se smanjile i to poslodavci sada isplaćuju na javni sektor. U privatnom sektoru rijetko je ko smio i da tuži za reges, rođenje djeteta i ostale naknade - rekla je Radenka Kajtaz, Služba za besplatnu pravnu pomoć Sindikata u Bijeljini.

U bijeljinskom Sindikatu ističu da dosta rade na poboljšavanju uslova rada i u privatnom i javnom sektoru.

Cilj im je osnivanje sindikalnih organizacija u privatnim preduzećima jer se radnici iz ovih firmi najčešće i žale na niske plate, loše uslove rada i prekovremeni rad.

- Što se tiče privatnog sektora, tu je nezadovoljstvo, ne dozvoljavaju da se ljudi sami organizuju i samim tim oni mogu da manipilišu njima i daju ono što ne bi trebalo da daju. Međutim nekim normalnim razgovorom pokušavajući na jedan fin način, upoznavanjem sa zakonom i pravima radnika omogućavamo tim privatnicima da im ukažemo na ono što je najbitnije - kaže Željko Nedić, predsjednik Sindikata grada Bijeljina.

Nezadovoljni radnici ne žele javno da govore o problemima koje imaju na radnom mjestu ali građani kažu da uslovi u kojima naši radnici rade nisu za pohvalu.

U Sindikatu ističu da sve kreće od inspekcijskih organa koji mogu mnogo uraditi na smanjenju ugroženosti prava radnika.

Sindikat će zaštititi svakog radnika te ih pozivaju da ukoliko smatraju da su im prava ugrožena da im se obrate.

U Sindikat se radnici mogu i pojedinačno učlaniti bez znanja poslodavca, a godišnja članarina iznosi 50 KM.