latinica  ћирилица
02/11/2019 |  13:06 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

Linta: Skandalozna obustava postupka za razbijanje ćiriličnih tabli

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocjenjuje kao skandaloznu odluku hrvatskog pravosuđa da obustavi sudski postupak protiv hrvatskog veterana Marijana Živkovića, kome se sudilo za razbijanje ćiriličnih tabli septembra 2013. godine u Vukovaru.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

- Posebno je skandalozna izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ocijenila da je u pitanju prava odluka hrvatskog pravosuđa - istakao je Linta u saopštenju.

U pitanju je, podsjeća on, jedan u nizu dokaza da za ustaške snage ne važe Ustav i zakoni i da u širenju mržnje i netrpljivosti prema Srbima i svemu srpskom imaju snažnu podršku hrvatske predsjednice i hrvatske Vlade.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj su po ko zna koji put pogažene temeljne evropske vrijednosti i povrđeno da Hrvatska nije moderna demokratska država.

Linta ističe da ustaške snage na čelu sa Kitarovićevom, Andrejom Plenkovićem /premijerom Hrvatske/, Ivanom Penavom /gradonačelnikom Vukovara/ i drugima zastupaju tezu da je ćirilica nastavak velikosrpske politike, dokaz velikosrpske agresije i dio projekta velikosrpske srbizacije Vukovara.

Zbog toga, kaže on, ustaške snage u Hrvatskoj krše Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina prema kome Srbi imaju pravo na službenu upotrebu ćirilice i srpskog jezika u opštinama i gradovima gdje čine više od trećine ukupnog broja stanovnika.

Prema popisu iz 2011. godine Srbi čine više od 33 posto stanovnika u 21 opštini i dva grada /Vukovar i Vrbovsko/.

Linta podsjeća da je jedan od ključnih preduslova da Hrvatska podnese zahtjev za članstvo u EU bio usvajanje novog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

- Današnji zakon je stupio na snagu decembra 2002. godine a Hrvatska je podnijela zahtjev za članstvo februara 2003. godine. Hrvatska u slučaju Srba skoro 17 godina sistematski krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina što samo potvrđuje ustaški karakter hrvatske države - naglasio je on.