latinica  ћирилица
02/11/2019 |  13:52 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Da li će još jedna opština dobiti status grada?

Derventa je pokrenula postupak da dobije status grada.

Odluku su jednoglasno usvojili odbornici lokalne skupštine, nakon čega će inicijativa biti upućena na ocjenu i odlučivanje Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Godinama se priželjkuje, a sada je sve ozvaničeno kroz elaborat o opravdanosti statusa grada. Derventa, kažu u opštinskoj upravi, zaslužuje da dobije status grada, a brojni su razlozi za to.

Najmanja stopa nezaposlenosti i najveća koncentracija stranih investicija.

Godišnje se izveze 350 miliona robe i proizvoda,što ovu opštinu svrstava u vrh Republike Srpske. Interes za ulaganje u privredu iz dana u dan sve je veći.

- To su sve parametri koji su nama dali za pravo da razmišljamo o tome. Stekli su se uslovi da napravimo elaboraciju i  pojavimo se prema Vladi Republike Srpske i Narodnoj skupštini, da nas, ukoliko tako odluče i prepoznaju opravdanost elaborata, svrstaju u red gradova - kaže Milorad Simić, načelnik opštine Derventa.

Od najporušenije opštine Derventa se digla iz pepela i sustigla mnoge opštine koje nisu stradale u ratu.

- Vjerujemo da bi status grada opštine Derventa doveoi do većih investicija što će uticati na dalji privredni razvoj, ali i valorizaciju kulturno-istorijskog nasljeđa i razvoja turizma u opštini Derventa. Tu su, naravno, i neke pogodnosti prilikom kandidovanja EU projekata - istakao je Drago Vuković, član Radne grupe za izradu elaborata.

Inicijativu podržavaju i stanovnici Dervente i navode da grad tako doživio još veći procvat.

Dobijanjem statusa grada mogla bi biti pokrenuta i inicijativa za dobijanje statusa policentrične regije. To bi bila prilika da se Derventi vrate neke nadležnosti koje su joj oduzete šezdesetih godina prošlog vijeka.

- Јa sam uvjeren da bi bilo dobro, ali na tu temu ćemo tek pričati, da Brod, Derventa, Modriča i Vukosavlje budu regionalno organizovani - dodaje načelnik Simić.

U Derventi živi oko 26.000 stanovnika. Stopa zaposlenosti je iznad republičkog prosjeka, što ovu lokalnu sredinu svrstava među razvijene opštine.