latinica  ћирилица
02/11/2019 |  14:23 ⇒ 20:18 | Autor: SRNA

Košarac: Šarović nastavlja da ignoriše interese Srpske

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović nastavio da ignoriše interese Republike Srpske tako što je glasao za izvještaj o radu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Košarc je rekao Srni da je neobjašnjivo da taj izvještaj bude usvojen na sjednici Savjeta ministara u tehničkom madatu budući da je poznato da Agencija i njen menadžment prave velike probleme javnim univerzitetima u Republici Srpskoj.

- To je nastavak politike SDS-a u Savjetu ministara, koji je, očigledno, sve vrijeme odbijao saradnju sa Vladom i institucijama Republike Srpske i ponašao se na način da mu političke koordinate definišu bošnjačke političke potrebe i dio međunarodne zajednice - ocijenio je Košarac.

Košarac je ukazao da je Šarović dajući glas izvještaju o radu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH za 2018. godinu jasno potvrdio da je lider takvih politika dodvoravanja Sarajevu i ispunjavanju sarajevskih obaveza.

- Mislim da nema nijednog ministra iz Republike Srpske koji bi trebalo da glasa za izvještaj jedne takve agencije koja praktično radi protiv interesa Republike Srpske, a naš interes je difinitivno obrazovanje, i razvoj javnih univerziteta -rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, osnovna uloga predstavnika iz Republike Srpske u zajedničkim organima trebalo bi da bude zaštita interese Srpske, što javni univerziteti sigurno jesu.

- Žao mi je što Šarović nastavlja sa praksom da ignoriše interese Republike Srpske i njene institucije i još jedanput potvrđuje da očigledno želi da radi u interesu bošnjačke komponente i političkih ciljeva i interesa koji se definišu u Sarajevu, a ne u Banjaluci - naglasio je Košarac.