latinica  ћирилица
02/11/2019 |  14:54 ⇒ 18:22 | Autor: SRNA

Srbi na oskrnavljenim grobljima u Prištini i južnoj Kosovskoj Mitrovici

Dvadesetak Srba iz Prištine i pedesetak onih koji su raseljeni iz ovog grada danas su izašli na pravoslavno groblje i obilježili Mitrovske zadušnice, ali neki od njih nisu mogli da pronađu grobno mjesto svojih predaka.
Priština - mitrovdanske zadušnice - Foto: SRNA
Priština - mitrovdanske zadušniceFoto: SRNA

Prištinski paroh Saša Mitrović rekao je Srni da su danas u Prištinu stigli njeni nekadašnji stanovnici koji su sada raseljeni po Beogradi i Nišu i da su zatekli istu sliku kao i prethodnih godina - zaraslo i zapušteno groblje.

- Značajan broj njih nije mogao pronaći grobno mjesto svojih predaka kako bi na njemu upalio svijeću - stakao je sveštenik.

Pojedinci, poput Slavoljuba Јovanovića, zatekli su oskranavljeno grobno mjesto. On kaže da ne znaju kome treba prijavti da je groblje dodatno oskrnavljeno.

- Ali, čini mi se da smo i mi doprineli da ne možemo upaliti sveće na spomenicima naših predaka. Očigledno je, što potvrđuje i broj onih koji su danas došli u Prištinu o zadušnicama, da smo i groblje prepustili drugom - rekao je Јovanović Srni.

On je pozvao nekadašnje sugrađane da ne dozvole da prištinsko groblje zaraste i pretvori se u deponiju šuta i korova.

- Moramo se ugledati na Јevreje, čija je zajednica uredila i u potpunosti očistila dio groblja na kojem su sahranjeni njihovi preci - smatra Јovanović.

Dolazak Srba na groblje u Prištini poslije više godine obezbjeđivala je kosovska policijska služba.

Nekoliko stotina Srba iz sjeverene Kosovske Mitrovice jutros je izašlo na groblje u južnom dijelu grada i ponovo su zatekli dodatna skrnavljenja i uništavanja nadgrobnih spomenika.

Prema podacima crkvene opštine Kosovska Mitrovica, na groblju je uništeno 80 odsto nadgrobnih spomenika, a demolirana je i kapela obnovljena prije nekoliko godina.

Demolirana je i kapela na prištinskom groblju, koje obezbjeđuje jedan radnik Komunalnog preduzeća "Paštrimi".