latinica  ћирилица
02/11/2019 |  15:14 | Autor: SRNA

Amfilohije: Mitropolija nije ničija filijala

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da Mitropolija crnogorsko-primorska nije ničija "filijala" i da se nada da evropska Crna Gora, ako to stvarno hoće da bude, neće ozakoniti pljačkanje hramova crkve Hristove.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

Mitropolit je poručio da samo ljudi koji ne znaju šta je i ko je Crkva mogu tražiti nekakvu "autokefalnu crnogorsku crkvu" ili "novu pravoslavnu crkvu", a temeljiti identitet sekularne Crne Gore na nečemu što je sve drugo samo nije Crkva znači temeljiti je na laži i lažnim idejama, na partijskoj anticrkvenoj ideologiji.

Povodom izjave predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o SPC i "njenoj filijali u Crnoj Gori", mitropolit Amilohije objašnjava da je Mitropolija crnogorsko-primorska episkopija saborne crkve Hristove i da svoju "punoću crkve Hristove" kroz vijekove ostvarivala u okvirima Pećke patrijaršije - Pravoslavne crkve.

- Sigurni smo da Đukanović pamti da je dugo vremena sarađivao sa ovom Crkvom /i ovim mitropolitom/, pomagao gradnju Hrama Hristovog Vaskrsenja, tražio i dobio prijem kod srpskog patrijarha Pavla... Ponadali smo se da je to bila njegova potraga, kao Titovog pionira, za Bogom i dubljim smislom života - napomenuo je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da se na osnovu onoga što Đukanović sada tvrdi vidi da je to i tada, kao i sada, bio privatni vlastoljubivi političko-partijski interes, proglašen za državni interes Crne Gore i njenih "evropskih vrijednosti".

Prema njegovim riječima, optužbe za subverzivnu i antidržavnu djelatnost i za rušenje kulture Crne Gore protiv Pravoslavne crkve, koja je stvorila Crnu Goru i svu njenu kulturu, moral i duhovnost, dala joj pismo i književnost, urodile su poslije rata /1945/ ubistvom mitropolita crnogorskog, više od 120 sveštenika, rušenjem crkve Svetog Petra na Lovćenu, osudom na 11 godina zatvora mitropolita Arsenija i uvođenjem marksizma kao jedino važeće nauke i religije.

On je izrazio žaljenje da "uvaženi gospodin Đukanović pokušava da gradi identitet Crne Gore na lažnim istoričarima koji projiciraju poslijeratnu totalitarnu ideologiju na prethodnih hiljadu godina istorije Duklje, Zete i Crne Gore, kao i istoriju i ustrojstvo Pravoslavne crkve na njima izmaštanom lažnom kanonskom poretku".

- Da je kršten i da ide u Crkvu, znao bi da pravoslavni hrišćani na liturgiji ne ispovijedaju ni grčku, ni rusku, ni srpsku ni crnogorsku ni bilo koju nacionalnu Crkvu, nego vjeruju "u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu" Hristovu i da je za hrišćane bitno da pripadaju toj Crkvi Božijoj, a ne kakav je njen spoljašnji poredak uslovljen istorijskim zbivanjima - kaže mitropolit.

On je podsjetio da svako častan i razuman zna i priznaje da u nekadašnjoj Zeti, današnjoj Crnoj Gori, kako istorijski, tako i kanonski, 800 godina postoji jedinstvena pravoslavna crkva koju je osnovao arhiepiskop žički Sveti Sava 1219. godine.

Mitropolit je ukazao da takozvano obnavljanje "autokefalne crnogorske crkve" /1993/ predstavlja avanturu grupe crkvenih delinkvenata, koja, kao i druge nevladine organizacije, nema nikakve veze sa izvornom crkvom u Crnoj Gori, kao ni sa vaseljenskom Pravoslavnom crkvom.

Vladika Amfilohije se nada da evropska Crna Gora neće Prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ozakoniti predviđeno pljačkanje hramova Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori sagrađenih do 1918. godine.

- Posebno se nadamo da gospodin Đukanović neće kao čovjek, državnik i izvorni Crnogorac, dozvoliti sebi da izgubi obraz ovakvim bezakonjem i neljudskim antievropskim činom - zaključuje vladika Amfilohije.