latinica  ћирилица
02/11/2019 |  16:04 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Transjadranski gasovod šansa za Srpsku

Republika Srpska i BiH mogle bi dobiti napajanje gasom iz Transjadranskog gasovoda koji će voditi gas od Azerbejdžana do juga Italije. Ovakvu mogućnost potvrdio je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon nedavnog boravka u Azerbejdžanu. Priključak bi bio obezbijeđen na jugu Srpske, iz pravca Crne Gore.

Transjadranski gasovod vodi od Kaspijskog mora, preko Azerbejdžana, Turske, Grčke, Albanije i ispod Јadranskog mora na jug Italije. Planirana je gradnja kraka iz Albanije ka Crnoj Gori, te južnom Hrvatskom primorju, a odatle bi mogao biti građen i priključak na jug Republike Srpske.

Azerbejdžan je već prisutan u značajnim projektima u Srpskoj, a ovo bi bio korak dalje u sradanji - smatra član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Azerbejdžana na ovim prostorima i on visoko kotira na listi prioriteta ove zemlje - istakao je Dodik.

Mogućnost dobijanja gasa iz pravca Crne Gore odlična je vijest posebno za područje Hercegovine, ali i uošte za Republiku Srpsku.

- Gas je zaista astraktivan energent jer ima relativno nisku cijenu i jednostavan način korišćenja i to ne samo kada su u pitanju domaćinstva nego i privreda - kaže Maksim Skoko, predsjednik Odbora za privredu NSRS.

Јeftiniji energent značio bi jeftiniji proces proizvodnje, pa i niže cijene finalnih proizvoda u privredi, smatra Skoko. Prednost za Srpsku je i u tome što u oblasti korišćenja gasa, već ima dobar zakonodavni okvir.

- Republika Srpska, po pitanju ispunjenja uslova energetske zajednice, u svom zakonodavtsvu je na kvalitetan način definisala pitanje gasa i riješila ga donošenjem Zakona o gasu. Po tom pitanju smo korak ispred FBiH - ističe Skoko.

Do sada je Azerbejdžan učestvovao u obnovi Gerijatrijskog centra u Banjaluci. Razgovara se i o ulaganju u Fabriku za preradu voća Bosanka u Doboju. Moguća je i saradnja u gradnji auto-puteva, jer su kompanije iz ove zemlje već angažovane na sličnim projektima u regionu.