latinica  ћирилица
02/11/2019 |  18:01 | Autor: SRNA

Vučić: Palmerove izjave podsjećaju na šalu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga izjava zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera, da Srbija ne može ući u EU ako ne prizna nezavisno Kosovo, podsjeća na šalu.
Aleksandar Vučić - Foto: RTS
Aleksandar VučićFoto: RTS

- Ako je sve tako kao što je rekao Palmer, pitam se o čemu onda da pregovaramo? O tome u kojem trenutku da priznamo nezavisno Kosovo, a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podsjeća na neku šalu - rekao je Vučić za Večernje novosti.

Vučić kaže da je očekivao da će Palmer tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis.

- U svakom slučaju, bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rješenja, ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati - rekao je Vučić uoči Palmerove posjete Beogradu u ponedjeljak, 4. novembra.

Vučić očekuje otvoren i iskren razgovor sa Palmerom u važnom trenutku za Srbiju, ističući da je to posebno važno, jer će u relativno kratkom vremenu i premijer Srbije Ana Brnabić i on imati susrete sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika Ričardom Grenelom.

- S velikom pažnjom sam pratio sve izjave Palmera i znam da je riječ o vrhunskom profesionalcu i čovjeku koji svoj posao obavlja direktno u skladu sa politikom Stejt departmenta i SAD. Bio sam iznenađen činjenicom da je Palmer u suštinskom smislu, i u Prištini i u Skoplju, govorio samo o obavezama Beograda, a neke od njih su vrlo sporne - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije ističe da Palmer nijednog sekunda nije spomenuo stvarne i objektivne obaveze Prištine, poput formiranja zajednice srpskih opština, što je njihova nesumnjiva međunarodno-pravna obaveza proistekla iz briselskog sporazuma i svih kasnijih aneksa tog ugovora.

- Iznenadila me je činjenica da Palmer govori o agresivnoj kampanji Srbije u smislu povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, a nigdje nismo prihvatili dogovor da odustanemo od lobiranja niti smo bilo gdje to potpisali. Lično sam nudio da i jedni i drugi prekinemo kampanje priznavanja i odpriznavanja, ali Albanci o tome nikada nisu željeli da razgovaraju - rekao je Vučić.

On kaže da je nevjerovatno da i Plamer i Albanci misle da samo oni imaju svoje interese, a da ih Srbi nemaju.

- Ne postoji uslov za postojanje taksa još od 2006. kada smo napravili Cefta sporazum. To je jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo slobode kretanja i protoka robe i usluga. To su stvari u koje se ne dira, a oni misle da kada to urade da imaju pravo da traže od Srbije priznavanje Kosova - rekao je Vučić.

On ističe da ga iznenađuju pritisci na Srpsku listu i dalji pokušaji da se ona pod različitim pritiscima što više udalji od Beograda.

Na pitanje kako je razumio Palmerovu prijetnju da Srbija može sa se suoči sa sankcijama ako bude kupila sofisticirane PVO sisteme od Rusije, aludirajući na "S 400", Vučić kaže da Srbija nije nabavila "S 400".

- Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želio da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svjetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne - rekao je Vučić i dodao da postoje različiti aršini za različite zemlje.