latinica  ћирилица
02/11/2019 |  18:48 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Nova reagovanja iz Srpske na odluku SM; Šokirani podrškom srpskog ministra

Iz Republike Srpske i danas su uslijedila oštra reagovanja na odluku Savjeta ministara da usvoji Izvještaj Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH. Ovaj postupak osudili su predstavnici akademske zajednice u Srpskoj. Kažu da je odluka još šokantnija uz saznanje da je za nju glasao i ministar iz reda srpskog naroda.

Godinu dana Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH osporava reakreditaciju dva javna univerziteta u Republici Srpskoj. S obzirom na tu činjenicu, usvajanje Izvještaja o radu Agencije od strane Savjeta ministara šokira, ističe Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, i poručuje da je to protivno Statutu Agencije, jer je Izvještaj prethodno trebalo da usvoji Upravni odbor.

- Sjednice Upravnog odbora Agencije nije bilo, jer se i srpski i hrvatski članovi Odbora, većina zaposlenih u Agenciji, pa čak i univerziteti iz Federacije BiH protive odlukama direktora te agencije. Nije mi jasno da srpski ministar može glasati za izvještaj nekoga ko već godinu dana na svaki mogući način želi da sruši sistem visokog obrazovanja u Srpskoj ne želeći da u registar upiše činjenicu da su dva javna univerziteta reakreditovana - rekao je Rajčević.

Direktor Agencije Enver Halilović odbio je da komentariše stav ministra. Ni njegov zamjenik Slobodan Stanić, inače član SDS-a, nije imao konkretnije objašnjenje. Podsjetimo, ranije je tvrdio da Halilović po svaku cijenu nastoji da opstruiše proces reakreditacije javnih univerziteta u Srpskoj, danas korijen problema traži u vremenu osnivanja Agencije.

- Formiranje same agencije 2007. na 2008. godinu bilo je klasičan prenos nadležnosti. Gospodin /Nikola/ Špirić je bio tadašnji predsjedavajući Savjeta ministara, gospodin /Sredje/ Nović bio je ministar civilnih poslova, tada su načinjene greške zbog kojih sve ove kasnije posljedice proizilaze - rekao je Stanić.

Nezvanično, srpski ministar koji je dao glas za usvajanje Izvještaja Agencije bio je Mirko Šarović. Do zaključenja priloga na telefonske pozive iz naše redakcije nije odgovarao.

Potez Savjeta ministara osudili su i rektori oba javna univerziteta u Srpskoj.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da Agencija nije uradila svoj posao i da nije zaslužila podršku Izvještaju.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić naglašava da je zgranut činjenicom da je jedan od tri ministra u Savjetu ministara iz srpskog naroda glasao za taj izvještaj.

Potez Savjeta ministara izazvao je i političke reakcije. Predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH Nenad Stevandić istakao je da je glas za usvajanje Izvještaja samo vraćanje usluge onima koji srpskim ministrima u Savjetu ministara produžavaju mandat.

- Ono što je potpuno nevjerovatno je to sa kolikom žestinom se i dan danas obračunavaju sa institucijama i interesima Republike Srpske. Oni se tamo i nalaze zato što su radili i bili u sukobu sa Republikom Srpskom - istakao je Stevandić.

Za predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Stašu Košarca glas za Izvještaj je samo nastavak ignorisanja interesa Srpske.

- Žao mi je definitivno što Šarović nastavlja sa praksom da ignoriše interese Republike Srpske, institucije Republike Srpske i još jedanput potvrđuje da očigledno želi da radi u interesu bošnjačke komponente i onih ciljeva i interesa koji se definišu u Sarajevu, a ne u Banjaluci - rekao je Košarac.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković juče je izjavio da je Savjet ministara na telefonskoj sjednici održanoj 15. oktobra usvojio izvještaj Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH.