latinica  ћирилица
02/11/2019 |  18:57 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

U Kostajnicu uložena milionska sredstva

Opština Kostajnica u prošloj godini počela je realizaciju 15 projekata, od kojih je 12 potpuno završeno. Uložena su milionska sredstva, a najviše je izdvojila Vlada Republike Srpske.

Regulacija korita rijeke Tavije, koja je prilikom obilnijih padavina plavila domaćinstva, najznačajniji je projekat koji je završen.

Јedan od ciljeva ove opštine je zapošljavanje i sprečavanje odlaska stanovništva. Zbog toga je projekat samozapošljavanja donio rezultate, kao i sredstva izdvojena za ovu namjenu. Zahvaljujući tome, sam svoj gazda je i ugostiteljka Duška Pašić.

Pašićeva kaže da je uz pomoć sredstava dobijenih iz ovog projekta i kreditnih sredstava obezbijedila svu potrebnu opremu.

Doktor stomatologije Bojan Novaković je iz projekta samozapošljavanja dobio 5.000 KM, a u narednom periodu očekuje isplatu drugog dijela sredstava.

Od opštine smo za sad dobili 5 hiljada sredstava u sledećem narednom periodu očekujemo drugi dio sredstava.

Od 15 započetih u prošloj godini, završeno je 12 projekata. Realizovani su najvećim dijelom zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske, dok je dio novca obezbijeđen iz opštinskog budžeta, ali i iz sredstava pomoći Vlade Srbije. Odnose se na oblasti društvenog i ekonomskog razvoja. Iako su mnogi završeni, posla još ima.

Ono što je izvjesno i što moramo raditi je regulacija potoka Bubnjarica koji je plavio gornji dio grada. Za taj projekat je završena dokumentacija i nadam se da će u toku naredne godine doći do realizacije - navodi Aleksandar Pašić, portparol opštine.

Strateški ciljevi opštine Kostajnica do 2020. godine obuhvataju uspostavljanje temelja za razvoj privrede, turizma i poljoprivrede, unapređenje kvaliteta društvenog života, smanjenje rizika od katastrofa, te unapređenje kvaliteta životne sredine.