latinica  ћирилица
02/11/2019 |  19:06 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Banjaluka dobija najveći gradski most

Banjaluka će uskoro dobiti najveći gradski most, koji će biti građen u naselju Dolac. Autorski tim arhitekata iz Banjaluke pobijedio je na međunarodnom konkursu, za idejno rješenje velikog mosta. U konkurenciji je bio 31 rad iz BiH i inostranstva. Cilj je bio da se dobije što bolje idejno rješenje mosta, koji će biti jedan od prepoznatljivih simbola grada.

Novi most u Docu trebalo bi da se sastoji od dva odvojena dijela, jedan za saobraćaj vozila, a drugi za pješake. Gradonačelnik Igor Radojičić, predstavljajući budući izgled, rekao je da će most značajno olakšati saobraćaj u gradu, a samim tim, rasteretiće i druge gradske mostove.

- Podsjećamo da se radi o lokaciji u Docu, koja počinje sa lijeve obale Crkvene i prelazi na drugi stranu i dolazi do raskršća Mačvanske ulice gdje se sada nalazi rub bivše psihijatrije, odnosno baraka Medicinskog fakulteta koja pravi poveznicu između centra grada, Starčevice i Obilićeva - naveo je Radojičić.

Gradski arhitekta Ivan Rašković rekao je da će prilikom izgradnje novog mosta biti kombinovana rješenja koja su osvojila prve dvije nagrade, u smislu da će iz drugog rješenja biti preuzeto uređenje podmostovskog prostora.

- Preporuka je da se ta dva rada na kvalitetan način kombinuju. Prvo slijedi formulisanje zadatka, dogovor sa autorima, pa proces javnih nabavki. Tome prethodi idejni projekat zato što će on dati osnovne parametre cijene konstrukcije - naveo je Rašković.

Izabrano rješenje biće nagrađeno sa 20.000 evra. Gradnja mosta u naselju Dolac trebalo bi da počne naredne godine.