latinica  ћирилица
02/11/2019 |  19:24 ⇒ 06/11/2019 | 08:48 | Autor: RTRS

Porodici Milijašević iz Glamočana potrebna pomoć

U Glamočanima kod Srpca, porodica Milijašević živi u teškim uslovima. Stevan svaki drugi dan na previjanje vozi suprugu Anđelku, koja je u invalidskim kolicima. Sa hladnijim danima prevoz u kolicima će biti nemoguć.

Stevan sa svojih 77 godina, poslije amputacije prstiju i dijela stopala, preuzeo je brigu nad osam godina starijom suprugom. Za sada najveći problem im predstavlja odlazak na previjanje, jer nisu u mogućnosti da plate dolazak patronažne sestre.

- Ambulanta je udaljena dva i po kilometra. Dok je odvezem i dovezem pređem pet kilometara. Teško je, jer ona ne može nikud bez kolica - priča Stevan.

Osim zimskih dana koji dolaze i invalidska kolica su već dotrajala. Za nova nemaju sredstava, jer žive od 400 KM Stevanove penzije.

- Idem u kolicima, ali ni ta kolica nisu Bog zna šta... stara su i samo gledam kada ću ostati na putu zbog njih... Kako da mi 400 maraka bude dovoljno? Samo mi za lijekove toliko treba - priča Anđelka.

Kruta birokratska pravila onemogućavaju nadležne opštinske institucije da se više angažuju na pomoći Milijaševićima. Poslije objava na društvenim mrežama, u pomoć su se uključili predstavnici mjesne zajednice i pojedini odbornici.

- Dogovorio sam sa direktorom Doma zdravlja da će patronažna sestra dolaziti kući kod Milijaševića. Anđelka više neće morati dolaziti u Dom zdravlja, već će na licu mjesta biti previjana. Sa načelnikom je dogovorena jednokratna novčana pomoć, a sa prijateljima iz Linca, gdje je gostovao naš folklorni ansambl, dogovrena je nabavka kolica - rekao je Јordan Kuvalja, odbornik u Skupštini opštine Srbac.

Milijaševići ne traže milostinju, ali bi im svaka pomoć dobro došla. Sada im je, poslije obezbjeđenih novih kolica, najpotrebnije drvo za ogrjev.