latinica  ћирилица
02/11/2019 |  21:23 ⇒ 21:27 | Autor: SRNA

Uzgojio glavicu kupusa tešku više od 10 kilograma (VIDEO)

Branislav Јenko, koji je uzgojio glavicu kupusa tešku 10,125 kilograma, osvojio je prvo mjesto na Futoškoj kupusijadi.
Uzgojio glavicu kupusa tešku više od 10 kg - Foto: Screenshot
Uzgojio glavicu kupusa tešku više od 10 kgFoto: Screenshot

Drugo mjesto pripalo je Јovanu Ćulumu, koji je uzgojio glavicu kupusa tešku 9,160 kilograma, a treće Aleksandru Haboru sa glavicom kupusa od 7,505 kilograma.

U takmičenju u kuvanju jela od slatkog i kiselog kupusa prvo mjesto pripalo je Klubu penzionera "Branko Ćopić" iz Futoga, drugo Zavičajnom udruženju Јanjana, a treće predstavnicima Srednje ekonomske škole "Svetozar Miletić".

Za posebnu atrakciju Kupusijade pobrinula se glavna kuvarica Vinka Zmijanjac pod čijom je komandnom palicom tim od osam kuvarica ove godine savio 3.000 čuvenih futoških sarmi.

Za smjesu je trebalo oko 150 kilograma mesa i oko 450 kilograma futoškog kupusa, uz sve potrebne začine.

Јubilarnu 20. Futošku kupusijadu otvorio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je rekao da za njih kupus nije samo poljopriveredni proizvod već ima šire značenje.

- On je simbol dobrog proizvoda, uspješnosti i kvaliteta koji je postao poznat širom Srbije, ali i Evrope. Kada nešto traje 20. godina, to je onda najbolja potvrda o tome koliki kvalitet posjeduje . rekao je Vučević.

Futoška kupusijada je jedinstvena manifestacija u Srbiji posvećena autohtonoj sorti kupusa koja se uzgaja jedino u novosadskom naselju Futog.