latinica  ћирилица
02/11/2019 |  22:40 ⇒ 22:42 | Autor: SRNA

Hrvatski vojnici uočeni na granici sa BiH, mještani traže pomoć zbog migranata

Stanovnici Vrgorca, rubnog dalmatinskog područja između zapadne Hercegovine i Makarskog primorja, traže da ih Hrvatska vojska zaštiti od migranata, jer se, kako ističu, više ne osjećaju bezbjedno.
Hrvatska vojska posmatra granicu (Foto: Slobodna Dalmacija) -
Hrvatska vojska posmatra granicu (Foto: Slobodna Dalmacija)

Nova migrantska ruta ide od Mostara preko Ljubuškog do Crvenog Grma i Prologa, onda dalje preko polja Rastok ili brdskim stazama do Podprologa i Velikog Prologa, a konačni cilj je autoput prema Zagrebu, piše Slobodna Dalmacija.

Slobodna Dalmacija je objavila fotografiju dvojice hrvatskih vojnika uz put prema Banji gdje s dvogledom posmatraju polje Rastok i granicu sa BiH.

List navodi da stanovnici Vrogroske krajine pričaju da migranti u kontinuitetu navaljuju, kradu vozila i provaljuju u kuće.

Prije nekoliko dana dvadesetpetogodišnji Sirijac ukrao je vozilo ispred kuće jednog mladog poljoprivrednika, zatim udario s njim u brdo i uništio ga, a ubrzo potom je grupa migranata pokušala provaliti u dva kombija u samom centru Vrgorca.

Mate Vujičić iz Oraha, kome su migranti ukrali i razbili automobil, kaže da jedino vojska može da bude efikasna kako situacija ne bi potpuno izmakla kontroli.

- Sve je dobro dok ne strada nečija imovina ili ne daj Bože nečije dijete i žena. Policija radi svoj posao, ali ih je premalo. Četiri policajca na 20 migranta. Šta oni tu mogu - pita Vujčić.

Predsjednik Mjesnog odbora Podprolog Marko Јelavić, koji je strastveni lovac, kaže da u posljednje vrijeme u brdima nalazi sve više komada odjeće.

- Migranti su provalili u jednu napuštenu kuću u Podprologu, koju su koristili kao stanicu za dalje. Nedavno sam u brdu, na dva mjesta, našao odjeću gdje su se presvlačili i jeli lubenice iz polja. Oni noćima hodaju po selu - ispričao je Јelavić.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević rekao je da je vojska spremna, ako njenu pomoć zatraži ministar unutrašnjih poslova.

Prema njegovim riječima, to pitanje je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, ali je bezbjednost ljudi na prvom mjestu.

Slobodna Dalmacija navodi da gotovo svi migranti koriste mobilne aplikacije i imaju ucrtane koridore prelaska granica, te da čak označavaju i puteve prelaska za neke sljedeće koji se odluče na takve poduhvate.