latinica  ћирилица
03/11/2019 |  10:16 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Časni krst i Plaštanica iz Rusije u crkvi u Livnu (FOTO)

U Spomen-kapeli Svete velikomučenice Marine u Livnu jutros je obavljena primopredaja Časnog krsta, dar patrijarha srpskog Irineja, i Plaštanice iz Rusije.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Spomen-kapeli stradalim livanjskim Srbima služio je episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

Nakon molitvenog dijela održan je i kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovala i djeca srpskih povratnika u livnjski kraj.

Foto: SRNA

 

Spomen-kapela u Livnu izgrađena je kao uspomena na oko 1.600 Srbe koje su ustaše na najsvirepiji način ubile na Ognjenu Marija, 30. jula 1941. godine.

Tijela ubijenih bačena su u jame Livanjskog polja, a njihovi potomci su ih početkom devedestih godina ekshumirali i pohranili u kriptu pokraj Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu. Tokom proteklog rata, 1992. godine crkva je devastirana, a kosturnica minirana.

U planu je obnova kosturnica, te iz Srpske pravoslavne crkve apeluju da se pruži novčana pomoć da bi to i bilo urađeno naredne godine, kada u Livnu proslavljaju osam vijekova od autokefalnosti SPC.