latinica  ћирилица
03/11/2019 |  11:14 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Zvanično ujedinjenje "egzarhata" sa Ruskom pravoslavnom crkvom

Pravoslavni sveštenici zapadne Evrope zvanično su se ujedinili sa Ruskom pravoslavnom crkvom nakon raskida sa Konstantinopoljem, javila je Raša tudej.
Ruski patrijarh predao poglavaru Ruskog egzarhata povelju (Foto: Sputnik/Sergeй Pяtakov) -
Ruski patrijarh predao poglavaru Ruskog egzarhata povelju (Foto: Sputnik/Sergeй Pяtakov)

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril uručio je poglavaru Arhiepiskopije zapadnoevropskih eparhija ruske tradicije arhiepiskopu dubninskom Јovanu jedan primjerak povelje o obnovi jedinstva Arhiepiskopije zapadnoevropskih eparhija ruske tradicije sa Ruskom pravoslavnom crkvom tokom bogosluženja u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Patrijarh Kiril je 1. novembra potpisao ovu povelju u dva primjerka u patrijaršijskoj rezidenciji u Danilovom manastiru u Moskvi, javio je ranije Sputnjik.

Drugi primjerak povelje biće čuvan u arhivi Moskovske patrijaršije.

"Ruski egzarhat", poznat kao Arhiepiskopija zapadnoevropskih eparhija ruske tradicije, prvi put formirali su ruski emigranti, sveštenici i vjernici, koji su pobjegli iz Rusije nakon revolucije 1917. godine.

Uključuje 65 parohija, 11 aktivnih crkava, dva manastira i sedam skitova u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Italiji i Španiji, sa više od 100 sveštenika i 30 đakona.