latinica  ћирилица
03/11/2019 |  11:40 | Autor: SRNA

Godfri: SAD želi uzajamno priznanje Beograda i Prištine

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri poručio je da SAD želi sporazum Beograda i Prištine koji se u idealnim okolnostima zasniva na uzajamnom priznanju, ali da ne planira da drži lekcije srpskim liderima.
Entoni Godfri - Foto: RTS
Entoni GodfriFoto: RTS

Godfri je naveo da SAD ne vidi nikakav razlog za odlaganje, ali da ne želi da postavlja ni vještačke rokove.

- Svjesni smo izazova koje predstavljaju rokovi. Čini mi se da postoji izvjesna doza osjećaja hitnosti da se ne gubi vrijeme. Ne želimo da događaji u obje zemlje, ni izbori u Americi, budu izgovor da se uspori zajednički posao - rekao je Godfri za Politku.

On je istakao da Vašington neće da definiše način na koji dvije strane, Beograd i Priština, treba da dođu ro rješenja.

- Važno je da dođe do suštinskih razgovora i treba da se riješimo svih mogućih prepreka kako bi se došlo do održivog rješenja koje bi doprinijelo stabilnosti i prosperitetu regiona - rekao je Godfri.

On smatra da SAD i Srbija imaju izuzetno snažne odnose, te da Vašington pomaže i podržava Beograd u ostvarenju cilja pridurživanja EU, jer vjeruje da je to u interesu Amerike i da je to dobro za regionalnu stabilnost, za razvoj Srbije i region u cjelini.

- Ali, bio bih oprezan u nekim koracima koji ne pomažu Srbiji da napreduje u ostvarenju strateškog cilja, koji je sama zacrtala. Potrebno je razmisliti kakva je vrijednost takvih poteza - ocijenio je Godfri.

Godfri je rekao da je ovo njegovo prvo postavljenje za ambasadora i da su ga prethodni poslovi pripremili za službu u Srbiji, te da je tu da bi joj pomogao da ispuni cilj o članstvu u EU.

- Nadam se otvorenom dijalogu, a kada bude bilo potrebno da se kažu nezgodne stvari, reći ću ih direktno, u privatnim razgovorima, koliko god je to moguće, jer je na taj način diplomatski rad najefikasniji - naveo je američki ambasador.

On je naglasio da Vašington vrlo pažljivo gleda na prisustvo ruskog raketnog sistema S-400 u Srbiji, kao i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, ali se nada da će vidjeti još veću posvećenost Srbije evropskim ciljevima.