X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
03/11/2019 |  12:18 ⇒ 12:22 | Izvor: SRNA

Preminuo književnik Dragoljub Јeknić

Srpski književnik i novinar Dragoljub Јeknić preminuo je u Beogradu u 79. godini.
Dragoljub Јeknić (Foto: montenegrina.net) -
Dragoljub Јeknić (Foto: montenegrina.net)

Јeknić je umro juče u beogradskom naselju Sremčica, gdje će biti i sahranjen, a datum i vrijeme biće naknadno saopšteni, potvrdili su Srni članovi porodice.

Dragoljub Јeknić je rođen 1940. godine u Bijelom Polju u Crnoj Gori. Završio je srednju vojnu školu smjer inženjer, a studirao je ruski jezik i književnost.

Objavljivao je pjesničke, kritičke, esejističke, dramske, prozne i druge tekstove u velikom broju listova i časopisa.

Bio je zastupljen u brojnim antologijama i enciklopedijama, a tekstovi su mu prevođeni na slovenački, makedonski, engleski, rumunski, turski, arapski, albanski, poljski, mađarski, bugarski i druge jezike.

Pjesme i priče za djecu godinama su mu objavljivane u čitankama za osnovne škole u BiH i Crnoj Gori. Sada se objavljuju u čitankama u Republici Srpskoj.

Od 1972. do 1988. godine imao je status slobodnog umjetnika i bavio se isključivo književnim radom.

Do izbijanja rata i raspada SFR Јugoslavije 1992. godine bio je član Udruženja književnika BiH i Udruženja književnika Јugoslavije, sekretar Podružnice književnika grada Sarajeva i direktor Međunarodne književne manifestacije "Sarajevski dani poezije".

Sredinom devedesetih radio je kao novinar u Novinskoj agenciji Republike Srpske - SRNA.

Bio je jedan od pokretača i urednika lista "Srpska vojska", komentator lista "Јavnost" i dopisnik lista Vojske SR Јugoslavije "Vojska".

Dobitnik je brojnih književnih nagrada.