latinica  ћирилица
03/11/2019 |  13:31 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Bilgič: Od BiH se očekuje da počne svoj dio posla

Turski ambasador u Srbiji Tanžu Bilgič rekao je da Turska očekuje da će i BiH uskoro započeti svoj dio posla na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo i najavljuje nastavak saradnje u trilateralnom formatu Srbija-Turska-BiH.
Tanžu Bilgič (Foto:worldbulletin.net) -
Tanžu Bilgič (Foto:worldbulletin.net)

Bilgič je nedavnu posjetu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu ocijenio kao istorijsku, navodeći da Ankara sebe vidi kao značajnog partnera regiona.

Turski ambasador je rekao da njegova zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i sporazum do koga će se doći dogovorom.

- Za očuvanje stabilnosti važno je i mirno rješenje za pitanje Kosova - istakao je Biglič za Radio Beograd.

On je ocijenio da su odnosi Turske sa Srbijom možda najbolji u istoriji i da je saradnja posebno dobra u oblastima ekonomije i trgovine.

Bilgič je podsjetio da su turske investicije u Srbiji od 2011. godine porasle 200 puta i sada iznose 200 miliona evra.

U Beogradu je tokom posjete Erdogana postavljen optimističan dugoročni cilj od pet milijardi evra razmjene, a turski ambasador vjeruje da potencijala za to ima i da bi trebalo iskoristiti dobar trenutak za razvoj odnosa Srbije i Turske.

Prema njegovim riječima, članstvo u EU je i dalje strateški cilj Turske, ali je to trenutno malo vjerovatno zbog, kako kaže, dvostrukih standarda koje primjenjuje Brisel.

Komentarišući dešavanja u Siriji, Bilgič je naveo da uspostavljanje sigurne zone na sjeveru te zemlje ka granici sa Turskom napreduje po planu.

On je naveo da je Turska vojnom operacijom protiv kurdskih snaga u tom području željela da sačuva svoju bezbjednost, zaštiti teritorijalni integritet Sirije i da oslobodi prostor za povratak sirijskih izbjeglica koje trenutno žive u Turskoj.