latinica  ћирилица
03/11/2019 |  13:59 | Autor: SRNA

Grubeša: Neuspostavljanje vlasti - kršenje ljudskih prava

Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Јosip Grubeša saopštio je da je eklatantno kršenje ljudskih prava to što nakon više od godinu dana od opštih izbora još nije uspostavljena vlast na nivou BiH.
Јosip Grubeša - Foto: RTRS
Јosip GrubešaFoto: RTRS

- Јasno je da što hitnije treba uspostaviti novi Savjet ministara BiH kao odraz izborne volje biračkog tijela, kako bi i Parlamentarna skupština počela da ispunjava ustavnu funkciju kao zakonodavno tijelo - naveo je Grubeša, koji je i visoki funkcioner HDZ-a BiH.

Grubeša ističe da se hitno mora krenuti u temeljnu reformu pravosuđa BiH, bez koje je "san o evropskim i evroatlantskim integracijama nedostižan cilj".

- Puno je strateških dokumenata koje moramo produžiti, inovirati i revidirati, ali bez formirane vlasti i funkcionalnih institucija bojim se da nećemo imati rezultate - navodi Grubeša.

On ističe da je Ministarstvo pravde sačinilo kvalitetan dokument revidirane Strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina koji nema političku podršku SDA.

- SDA time želi zadržati kontrolu nad cjelokupnim procesuiranjem ovih složenih krivičnih djela, čije je konačno procesuiranje od životne važnosti za budućnost BiH - naveo je Grubeša.

Kao jedan od većih projekata koji ovo ministarstvo privodi kraju, Grubeša navodi otvaranje zatvora BiH, koji bi trebalo da bude u funkciji na proljeće, saopšteno je iz HDZ-a BiH.