X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
03/11/2019 |  16:25 ⇒ 19:36 | Izvor: SRNA

Ćeranić: U izvještaju Stejt departmenta uopštene ocjene

Dekan fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Predrag Ćeranić izjavio je da je godišnji izvještaj Stejt departmenta o borbi protiv terorizma uglavnom baziran na političkim ocjenama kada je riječ o BiH, te da bi bilo mnogo korisnije kada bi bili objavljeni izvještaji američke obavještajne službe o stvarnom stanju na terenu.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

- S obzirom da je riječ o dokumentu koji Stejt department daje javno, onda je razumljivo da su uglavnom date uopštene ocjene. To vidimo kada se kaže da je zabilježen određeni napredak, posebno mali napredak u deradikalizaciji - rekao je Ćeranić.

Osim toga, kaže Ćeranić, u izvještaju Stejt departmenta se kaže da je još desetak državljana BiH u Siriji, Iraku i Ukrajini, dok se u BiH zna da u jednom talasu iz Sirije treba da stigne oko 50 ratnika koji su se borili na strani "Islamske države".

Ćeranić se saglasio da navodima iz izvještaja da je načinjen pomak u zakonskoj regulativi kažnjavanja krivičnih djela terorizma, te da prošle godine nije zabilježen nijedan teroristički akt u BiH, ali je upozorio da u BiH postoji još mnogo izazova, poput preostalih paradžemata.

U izvještaju Stejt departmenta navodi se da je BiH ostala kooperativni partner za borbu protiv terorizma i da je nastavila povećava antiteroristički kapacitet u 2018. godini.

- Ipak sporo formiranje vlasti u BiH i loša saradnja različitih agencija i institucija otežava donošenje snažnijih mjera i borbu protiv terorizma u BiH - navodi se u izvještaju Stejt deparmenta o borbi protiv terorizma u 2018. godini.