X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
03/11/2019 |  18:39 ⇒ 20:17 | Izvor: RTRS

Šta donosi liberalizacija tržišta električne energije?

Domaćem energetskom sektoru predstoji dugotrajan proces restrukturisanja, predviđen regulativama Trećeg energetskog paketa Evropske energetske zajednice. U tom okviru, neizbježna je liberalizacija tržišta električnom energijom. Početne aktivnosti restrukturisanja već su krenule u distributivnim preduzećima.

Prvi koraci su snimanje stanja i priprema koncepta za reorganizaciju distributivnih preduzeća. U narednoj godini ona će izgubiti licencu za sektor snabdijevanja, koje će biti objedinjeno u poseban sektor ili direkciju na nivou Holdinga Elektroprivrede. Taj sektor moraće da funkcioniše u punom kapacitetu od prvog januara 2021. godine.

- Sigurno je da će poslije reorganizacije elektrodistributivnih preduzeća doći na red proizvodna preduzeća. U distributivnim preduzećima doći će do smanjenja broja zaposlenih. To je neizbježan proces i o tome će se voditi računa kako bi se zaštitili oni koji doprinose poslovanju elektroiprivrednog sistema Republike Srpske. U fazi smanjenja broja radnika predviđene su stimulativne otpremnine - naveo je Velibor Šipovac, direktor Direkcije za snabdijevanje električnom energijom.

Zavisno od distribucije, prema preliminarnim procjenama, višak je oko petnaest odsto zaposlenih. Proces otpuštanja teći će fazno. 

-  U toku je izrada pravilnika o stimulativnoim otpremninama. Želimo da zaštitimo radnike koji će se pojaviti kao eventualni viškovi - navodi Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Cilj je da distribucije zadrže efikasne tehničke ekipe. Sindikalci će u pravilnik ugraditi i mogućnost prekvalifikacija i popunjavanja proizvodnih i radnih mjesta koja su u vezi sa održavanjem. Liberalizacija je neizbježna i predviđena je Trećim paketom Evropske energetske zajednice.

Šipovac ističe da će proces reorganizacije dovesti do efikasnog poslovanja i da je Elektroprivreda prinuđena na to regulativom Energetske zajednice, koja se već primjenjuje u svim zemljama, dok Republika Srpska kasni nekoliko godina s tim.

Tepavčević kaže da je najbitnija konkurentnost cijena koja osigurava  plasman na tržište.

- Sve dok smo konkurentni cijenama - i prema domaćinstvima i prema privredi, a još uvijek smo ispod tržišnih cijena, nemamo razloga da strahujemo da da će nam privatni snabdjevači uzimati posao - ističe on.

U Elektroprivredi i Sindikatu isključuju mogućnost privatizacije energetskog sektora. Iz distributivnih preduzeća nisu se oglašavali. Nezvanično smo saznali da je, u saradnji s ovlašćenom konsultantskom kućom, u toku snimanje stanja za izradu koncepta reorganizacije.