latinica  ћирилица
03/11/2019 |  18:47 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Pogodnosti kupovine u pograničnom području

Koje su prednosti života u pograničnom području? Stanovnici Srednjeg Podrinja u Republici Srpskoj i Azbukovice u Srbiji, svakodnevno pazare u susjedstvu zbog povoljnijih cijena. Provjerila smo koji su proizvodi i gdje jeftiniji.

Prelazak preko mosta na Drini zbog kupovine, gotovo je svakodnevica za većinu stanovnika pograničnog kraja, pa tako i za Nikolu Kneževića, vlasnika etno-sela Vrhpolje. Iz Srbije dolazi u Republiku Srpsku zbog, kako kaže, namirnica koje su jeftinije.

- Kućna hemija i konditorski proizvodi znatno su jeftiniji u Republici Srpskoj - kaže Knežević.

U Republici Srpskoj jeftinije je i gorivo. Aleksandar Sević kaže da su razlike u cijeni oko 30 feniga po litru, te da se isplati svakodnevno prelaziti Drinu. Dodaje da uštedi od 15 do 20 KM po rezervoaru goriva.

Pogodnost kupovine u Republici Srpskoj za ljude iz Srbije jeste i mogućnost povrata PDV-a

- Јednostavno ,na graničnom prelazu ovjerimo račun, vratimo se u tu radnju i dobijemo 17 odsto od iznosa koji smo platili - kaže Knežević.

S druge strane, odlazak stanovnika Bratunca i Srebrenice u susjednu Ljuboviju u Srbiji radi povoljnije kupovine, takođe je svakodnevica. Prije svega, kažu da su lijekovi znatno jeftiniji. Takođe, prema njihovim riječima, jeftiniji su preprati koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i stočna hrana.

Postojeći granični prelaz na Ljubovijskom mostu zatvoren je za robu i usluge još 2010. godine, pa su trgovci na veliko prinuđeni da idu do Karakaja 100 kilometara. Otvaranjem novog mosta, život u Srednjem Podrinju bio bi znatno olakšan, a robna razmjena intenzivirana.

Kada će novi most, koji je izgradila Srbija, konačno biti u funkciji, pitanje je za bh. političare. Za građane pograničnog kraja, on je prioritet.