latinica  ћирилица
03/11/2019 |  18:51 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Pomen borcima Јahorinskog odreda

Parastosom u crkvi Uspenja presvete Bogorodice i polaganjem cvijeća na centralnom spomen-obilježju u Palama, odata je pošta poginulim borcima Prvog /Јahorinskog/ odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, i njihovom legendarnom komandantu Rajku Kušiću. Kroz ovu elitnu jedinicu prošlo je između 250 i 300 boraca. Njih 30 ugradilo je život u temelje Republike Srpske.

Formiran 1992. godine, djelujući na svim ratištima časno je branio srpska ognjišta dajući nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske.

30 najboljih sinova Prvog, Јahorinskog odreda položilo je svoj život u odbrani srpskih teritorija...

- Danas smo se sastali da odamo poštu bivšim saborcima koji su dali život za ovu Republiku Srpsku, a i mi koji smo pretekli da se vidimo, jer nemamo prilike često da se viđamo, rasuli smo se na sve strane, ali evo dočekasmo dan da smo opet zajedno - kaže Mladenko Borovčanin, bivši komandant Prvog /Јahorinskog/ odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Klanjajući se sjenima mrtvih heroja, uz obećanje da njihove porodice neće biti zaboravljene, skupa su evocirane uspomene na vitešku borbu i na legendarnog komandanta Rajka Kušića.

- To za nas puno znači, veliko hvala ovim ljudima koji su došli ali i onima koji nisu. Јa sam danas jako ponosna na svoga brata, kada ovoliko svijeta vidim i čujem lijepe riječi za njega - rekla je Veselinka Samardžija, sestra Rajka Kušića.

Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva prisjetio se ratnih vremena kada je jedinica davala posebnu sigurnost za građane, kako Pala, tako i cijele Sarajevsko-romanijske regije.

Kako je istakao, posebno je ostala važna i upamćena po tome što je u njoj bio legendarni Rajko Kušić koji je važna ličnost za istoriju Pala i Sarajevsko-romanijske regije, kao i Republike Srpske.

U Udruženju veterana Јahorinskog odreda podsjećaju na inicijativu za izgradnju spomen-obilježja Prvog odreda o čemu je već razgovrano sa rukovodstvom opštine Pale.

- Odabrali smo lokaciju za gradnju i nadam se da smo se dogovorili da ćemo prvom polovinom iduće godine imati spomen park na kojem ćemo odavati počast svojim poginulim borcima - istakao je Borislav Cicović, predsjednik Udruženja ratnih veterana Јahorinskog odreda.

Boško Јugović, načelnik opštine Pale obećao je da će ova lokalna zajednica dati određena sredstva, obezbijediti lokaciju, da se na dostojan način obilježi i čuva uspomena na pripadnike prvog odreda.

Јugović je rekao da je Prvi odred zaista dao nemjernjiv doprinos i da su policajci prije svega bili časni borci i ukazao na potrebu čuvanja zapisa o svemu što se dešavalo, kako se istorija ne bi prekrajala.

Među brojnim delegacijama, počast poginulim saborcima danas su odali i nekadašnji pripadnici drugih odreda Specijalne brigade policije Srpske, a bilo ih je, podsjećamo, ukupno devet.

Zajedništvo u odbrambenom ratu, nastavljeno je i u miru održavanjem/baštinjenjem tradicije i druženjem.