latinica  ћирилица
03/11/2019 |  18:51 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Nastavak pozitivnih trendova u naplati javnih prihoda u Srpskoj (FOTO)

Naplata javnih prihoda u Republici Srpskoj, za deset mjeseci ove godine premašila je dvije milijarde maraka, što je nastavak pozitivnih trendova.

Zaključno sa oktobrom na račun javnih prihoda prikupljeno je dvije milijarde 79 miliona maraka.

U odnosu na isti period prošle godine ukupno je prikupljeno 59,2 miliona maraka više. Procentualno - taj rast iznosi tri odsto.

Brojevi pokazuju i da sistem naplate doprinosa dobro funkcioniše u Srpskoj.

Tako je samo po tom osnovu prikupljeno gotovo milijardu 300 miliona maraka. U odnosu na prošlu godinu ovaj broj je veći za 73,8 miliona maraka, u procentima za šest odsto.

Shodno tome i sredstva prikupljena za Fondove bilježe rast.

Procenti ipak ne rastu u svim segmentima. Naplata direktnih poreza bilježi pad.


Za deset mjeseci naplaćeno je 405,3 miliona maraka, i to je za pet odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Situacija je ista kao i u izvještajima za prva tri kvartala godine. Јedino smanjenje naplate u ovom segmentu je kod poreza na dohodak kojeg je naplaćeno 36,5 miliona manje u odnosu na isti period lani i to zbog povećanja neoporezivog dijela plate na 500 maraka.


Raste i naplata poreza na dobit. Za jedan odsto veća je naplata poreza na nepokretnosti, a za 11 odsto veći su prihodi po osnovu naplate poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara.

Naplaćeno je i više taksi i naknada.

I to rekordno ako govorimo o naknadama za priređivanje igara na sreću. Po tom osnovu prikupljeno je 34,2 miliona maraka ili 52 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Rasla je i naplata kazni pa je ukupno prikupljeno 18,5 miliona maraka ili 19 odsto više.

Ipak, ostali prihodi naplaćeni su u iznosu od 53,5 miliona maraka, i taj iznos manji je za 9,4 miliona u odnosu na period januar – oktobar prethodne godine.

U Poreskoj upravi ovaj podatak pravdaju manjon naplatom po osnovu prihoda od dividende i udjela u profitu u javnim preduzećima.