X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
04/11/2019 |  08:20 | Izvor: Blic

Antonijević: Snimanje filma o Јasenovcu gotovo do kraja godine

Povodom završetka prve faze snimanja filma "Dara iz Јasenovca", reditelja Predraga – Gage Antonijevića, a po scenariju Nataše Drakulić, održana je konferencija za novinare u Medija centru.
Predrag Gaga Antonijević na setu filma "Dara iz Јasenovca" (foto:Aleksandar Letić) -
Predrag Gaga Antonijević na setu filma "Dara iz Јasenovca" (foto:Aleksandar Letić)

– Snimili smo dio koji se dešava u logoru Јasenovac. Ta lokacija je izgrađena kod Sombora. Bilo je dosta masovnih scena u kojima je, osim članova ekipe i glumaca, učestvovalo preko 600 statista. Sada ulazimo u drugi dio priče koji se odvija u logoru Stara Gradiška. Očekujemo da do kraja godine privedemo kraju snimanje filma, a onda slijedi postprodukcija. Možda postoji teoretska šansa da film bude spreman za prikazivanje maja 2020. godine, povodom 75 godina od oslobođenja Јasenovca – rekao je Gaga Antonijević.

U ovoj akcionoj drami, kako je istakao reditelj, glavnu ulogu djevojčicu Daru tumači Biljana Čekić (11), a osim nje igraju i Marko Јanketić, Vuk Kostić, Igor Đorđević, Zlatan Vidović.

Prisutnima su se obratili i Majkl Berenbaum, američki ekspert za Holokaust i stručni konsultant na filmu, Јelena Trivan, predsjednica Upravnog odbora FCS, Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana, poznati holivudski producent i Biljana Čekić.

– Ovaj film je od početka do kraja državni projekat i nema nikakvih privatnih sponzora. Biće to prvi igrani film o Јasenovcu koji je ikada snimljen, 75 godina nakon oslobođenja. Zato je država stala iza njega i bitno je da ovaj film ne bude lokalni projekat, odnosno da doživi i holivudsku premijeru i svjetski život – istakla je Јelena Trivan.

Scenariskinja Nataša Drakulić kaže da je na snimanjima bilo mnogo emotivnih trenutaka koje ona nikada neće zaboraviti.

Projekat "Dara iz Јasenovca" je dobio sredstva na konkursu FCS za nacionalnu temu, kao i dodatna sredstva Vlade Srbije, koja ukupno iznose 2,3 miliona evra, ali procjena je da će njegov budžet biti oko 2,9 miliona evra.