latinica  ћирилица
04/11/2019 |  11:12 | Autor: BETA

Bolivijska opozicija traži nove izbore

Kandidat opozicije na predsjedničkim izborima u Boliviji Karlos Mesa zatražio je održavanje novih izbora da bi se izašlo iz krize izazvane reizborom socijaliste Eva Moralesa.
Protesti protiv Eva Moralesa - Foto: AP
Protesti protiv Eva MoralesaFoto: AP

- Najbolje rješenje za ovu krizu, u trenutnim okolnostima, jesu novi izbori koje bi nadgledao novi nepristrasni izborni organ i koje bi strogo pratila međunarodna zajednica - rekao je juče Mesa na skupu svoje stranke, Građanske zajednice, u La Pazu.

Mesa, centrista koji je na čelu Bolivije bio od 2003. do 2005, prošlomjesečne izbore je završio na drugom mjestu, s osvojenih 36,5 odsto glasova u odnosu na Moralesovih 47 odsto.

Prednost od više od 10 odsto u odnosu na prvog narednog rivala donela je šefu države pobjedu u prvom krugu izbora. Međutim, opozicija je navela da su izbori pokradeni i izbio je talas demonstracija u kojima su najmanje dvije osobe izgubile život a 140 je povrijeđeno.

- Smirivanje zemlje i demokratsko rješavanje krize su u rukama Eva Moralesa - rekao je Mesa koji je svoje pristalice pozvao da i dalje "mirno i nenasilno" protestuju.

Morales je osvoje protivnike optužio da pokušavaju da izazovu oružani sukob i da žele "žrtve koje bi ubile policija i vojska". To je bio odgovor na izjavu Luisa Fernanda Kamača, lidera opozicije koji je u subotu pozvao bolivijsku vojsku da "stane uz narod".

Bolivijska vlada je zatražila od Organizacije američkih država (OAS) da istraži glasanje, ali je opozicija odbacila tu inicijativu. Izvještaj OAS se očekuje za dvije nedjelje.