latinica  ћирилица
04/11/2019 |  11:45 | Autor: SRNA

Srebrenica: Tekstilni pogon preuzima novi vlasnik

Opština Srebrenica raskinula je saradnju sa poslodavcem u tekstilnom pogonu u toj opštini Miroljubom Avramovićem iz Ivanjice, a sa vlasnikom firme "6. novembar" iz Zvornika Јakovom Galićem dogovorila uslove za preuzimanje pogona, kako bi 30 radnica nastavilo sa radom, rekao je danas načelnik ove opštine Mladen Grujičić.
Tekstilni pogon u Srebrenici - Foto: SRNA
Tekstilni pogon u SrebreniciFoto: SRNA

Grujičić je rekao novinarima da je opština raskinula saradnju sa Avramovićem jer nije uspio da organizuje posao i obezbijedi plate zaposlenima.

- Pripremili smo mu objekat, dio opreme i infrastrukturu i pomogli u obezbjeđivanju podsticajnih sredstava Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za plate novozaposlenih radnika, ali on ništa nije uspio pokrenuti i organizovati za pola godine, nego je svakodnevno tražio dodatnu pomoć i nije isplaćivao plate zaposlenima u skladu sa potpisanim ugovorima - rekao je Grujičić.

Prema njegovim riječima, u pogonu koji je otvoren za Dan opštine Srebrenica, 11. marta ubrzo su počele obustave rada jer plate radnicima nisu isplaćivane po dogovoru i u skladu sa potpisanim ugovorima, nije obezbijeđen topli obrok niti naknada za obrok na poslu, te je četvrtina od 40 zaposlenih napustilo firmu.

- Ocijenili smo da se radi o čovjeku sa lošim namjerama i nedoraslom za organizovanje proizvodnje, ali 30 preostalih radnica neće ostati bez posla - tvrdi Grujičić.

Prema njegovim riječima, za preuzimanje ovog pogona interesovanje je pokazala tekstilna firma "6. novembar" iz Zvornika, te su sa vlasnikom Јakovom Galićem dogovoreni uslovi za preuzimanje tekstilnog pogona u Srebrenici i 30 radnica će nastaviti sa radom u tom pogonu.

On je najavio da će uskoro doći i do otvaranja novog kamenoloma u srebreničkoj opštini i da će biti zaposlen određen broj radnika na eksploataciji dacita na lokalitetu Skakavac.

- Obavljaju se pripreme i za pokretanje proizvodnje kutija, odnosno ambalaže za vino, te otvaranje pogona za proizvodnju aluminijumske stolarije. U toku su pregovori sa jednim investitorom za pokretanje proizvodnje namještaja u industrijskoj zoni u Potočarima - rekao je Grujičić.

On je dodao da je cilj opštine Srebrenica otvaranje što većeg broja radnih mjesta i zapošljavanje što većeg broja mladih bračnih parova jer se samo tako stvaraju uslovi za ostanak mladih u ovom mjestu.