latinica  ћирилица
04/11/2019 |  12:16 ⇒ 17:49 | Autor: SRNA

Banjaluka: Promovisan mobilni planetarijum vrijedan 70.000 KM (FOTO)

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci danas je promovisan novi mobilni planetarijum, koji će doprinijeti promociji nauke među mladima, a za koji je izdvojeno 70.000 KM.

Sredstva za nabavku planetarijuma obezbijedilo je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a resorni ministar Srđan Rajčević istakao je značaj ovih aktivnosti koje će doprinijeti promociji nauke kod mladih.

- Planetarijum predstavlja tehnološku simulaciju vasione i kretanja nebeskih tijela i samo je početak promovisanja nauke u visokom obrazovanju - rekao je Rajčević novinarima nakon predstavljanja planetarijuma.

On je napomenuo da će mobilni planetarijum biti predstavljen i u drugim opštinama i gradovima Republike Srpske.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izrazio je zahvalnost resornom ministarstvu koje je omogućilo nabavku planetarijuma, koji će od sada biti u stalnoj postavci Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci.

- S obzirom da do sada nismo imali planetarijum, ovaj će od sada služiti kako studentima, tako i građanima Republike Srpske, te sam siguran da će veoma doprinijeti razvoju nauke, ali i potencijala koje naši studenti imaju - rekao je Gajanin.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić rekao je da je nabavkom planetarijma stvorena mogućnost da se prirodne nauke promovišu među mladima, naročito kod djece osnovnih i srednjih škola.

- Osim simulacije vasione i kretanja planeta i nebeskih tijela, planetarijum možemo koristiti i za unapređenje nastave iz oblasti fizike, geografije, geodezije i prostornog planiranja - rekao je Trbić.

On je naveo da je ove godine upisano 20 odsto više studenata nego prošle godine, te da rukovodstvo fakulteta konstatno radi na uvođenju novih studijskih programa, osluškujući potrebe tržišta i interesoanje privrede.