latinica  ћирилица
04/11/2019 |  12:59 | Autor: SRNA

Kasipović: Smrtna kazna mogla da bude ukinuta još prije deset godina

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je Srni da je dobro što je u Srpskoj zvanično ukinuta smrtna kazna, navodeći da je to moglo biti učinjeno prije više od deset godina kada su nadležne institucije Republike Srpske donijele tu odluku, ali je njeno stupanje na snagu neopravdano blokirano.
Anton Kasipović - Foto: SRNA
Anton KasipovićFoto: SRNA

- Što se nas tiče ovo pitanje nije ni trebalo da stigne do Ustavnog suda BiH jer je naše opredjeljenje bilo da Ustav bude usklađen sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - istakao je Kasipović.

On je podsjetio da je i u izvještajima Evropske komisije o BiH, između ostalog, naglašavano da je potrebno ukinuti odredbu o smrtnoj kazni u Ustavu Republike Srpske, te da je važno da ona nije primjenjivana, iako je faktički bila na snazi.

- U Republici Srpskoj nikada nije izrečena smrtna kazna i to pokazuje odgovornost našeg društva i opredijeljenost za zaštitu ljudskih prava i ispunjavanje međunarodnih normi. Iako nikada nije unesena u naš Krivični zakon, a samim tim ni primijenjena, ova ustavna odredba predstavljala je prepreku za usaglašavanje pravnih propisa sa evropskim zakonodavstvima - zaključio je Kasipović.

U Službenom glasniku BiH u petak, 1. novembra, objavljena je odluka Ustavnog suda BiH koji je 4. oktobra 2019. godine na zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske ukinuo član 11 stav 2 Ustava Srpske koji je omogućavao izricanje smrtne kazne, te zvanično stupila na snagu.

Ustavni sud je utvrdio da taj član nije u skladu sa Ustavom BiH BiH i Protokolom uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Narodna skupština Republike Srpske je još 2009. godine usvojila amandman kojim bi bio brisan sporni član Ustava, ali on nije stupio na snagu jer su delegati u Klubu bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske glasali protiv.

Kancelarije EU u BiH i Savjeta Evrope u Sarajevu pozdravile su danas ovu odluku Ustavnog suda kao simbol snažne opredijeljenosti zajedničkim evropskim vrijednostima, te istakle da je to u skladu sa ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i standardima Savjeta Evrope, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Povezane vijesti:

Prestao važiti član Ustava Republike Srpske o izricanju smrtne kazne