latinica  ћирилица
04/11/2019 |  14:02 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Dačić: Zahtjev za nastavak dijaloga saopštiti Prištini

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da postoji želja SAD da se što prije dođe do rješenja pitanja Kosmeta, ukazavši da zahtjev za nastavak dijaloga treba da bude iznesen u Prištini, a ne u Beogradu.
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Dačić je rekao i da se zna da Beograd nije stopirao dijalog, kao i da je Beograd ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma a da, kako je naglasio, Priština nije ispunila ništa.

- Uveli su takse /na srpsku robu/ prije godinu dana, ogromna je šteta, a niko ne reaguje - rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Holandije Stefom Blokom.

Dačić je rekao i da će sutra razgovarati sa specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom, a njegove stavove ocijenio je kao "želju SAD da se što pre dođe do rješenja pitanja Kosova i Metohije".

Ministar spoljnih poslova Srbije podsjetio je i da je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom i da o tom pitanju ima veoma principijelnu poziciju koju, kako je naveo, nikakvi pritisci neće promijeniti.

Dačić je rekao i da je Beograd u dijalogu s Prištinom spreman da se dođe do kompromisnog rješenja koje bi bilo pravedno za sve strane.

Odgovarajući na pitanje o navodima pojedinih medija o kontaktima sa opozicionim liderima u Srbiji, Dačić je rekao da SPS, čiji je lider, i SNS koju predvodi Aleksandar Vučić dijele istu ideju o tome šta treba raditi za državu i da "nije toliko glup" da sam sebe skine s vlasti.

Dačić je rekao da su napadi na njega krenuli dok je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN raspravljao sa predstavnicom /samoproglašenog/ Kosova Fljorom Čitaku.