latinica  ћирилица
04/11/2019 |  14:19 ⇒ 16:04 | Autor: klix.ba

Hrvatska u BiH svakodnevno vrati stotine migranata

Policija Republike Hrvatske iz dana u dan vraća migrante sa svoje teritorije na područje Bosne i Hercegovine, tačnije Unsko-sanskog kantona. Migrante vraćaju preko šumovitih dijelova na području više općina i gradova, a u posljednjem periodu više preko Bužima i Kulen Vakufa.
Migranti - Foto: SRNA
MigrantiFoto: SRNA

Kako je rekao portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić, broj migranata se i dalje povećava iz dana u dan, a "stari" budu vraćeni na teritoriju USK.

- Svaki dio granice koji je podoban policija Republike Hrvatske koristi za povrat migranta. Već dvije godine su to područje Cazina, Velike Kladuše, Bihaća, u posljednje vrijeme Bužima - rekao je Šiljdedić.

Razlika je ta što se s vremena na vrijeme mijenja lokacija preko koje bude vraćeno više migranata. Naselja koja koriste za povratak su Bosanska Bojna (Velika Kladuša), Lohovska Brda (Bihać), Kulen Vakuf preko naselja Borićeva u Hrvatskoj i slične lokacije.

Prema okvirnim procjenama, tokom posljednjih dana vraćeno je između 600 i 700 migranata.

S druge strane, priliv migranata raste. Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP USK-a, jedan dan je mirniji, drugi dan bude više incidenata i tako u krug mjesecima.

- Situacija je ista mjesecima, a smiriće se kada ih bude manje dolazilo. Sve mjere koje radimo su samo liječenje posljedica - rekao je Šiljdedić. 

Prema riječima mještana Velike Kladuše, situacija je izuzetno teška i kod njih jer su okruženi graničnim prijelazima razne vrste zbog čega migranti dolaze u ovo mjesto. Granicu pokušavaju preći u grupama u kojima ih bude i po 30. Organizovanje i realizaciju prelaska granice nazivaju "game" (igra), a na put najčešće kreću noću. Dio ih uspije preći, ali većina bude vraćena.