latinica  ћирилица
04/11/2019 |  15:27 ⇒ 22:33 | Autor: RTRS

U Prijedoru potražnja za stanovima sve veća

Zašto je i pored pada cijena kuća u prigradskim naseljima, u Prijedoru veća potražnja za stanovima, čija je cijena značajno viša?

U prigradskim prijedorskim naseljima, dvosobna kuća, s okućnicom, može se kupiti i za oko 20.000 maraka, dok je za dvosoban stan u novogradnji potrebno izdvojiti i do 90. 000 maraka.

Nakon zaposlenja, rješavanje stambenog problema, najvažnije je pitanje među mladima u Srpskoj. U današnje vrijeme mladi do stana najčešće dolaze pomoću stambenog kredita. Tako je svoje stambeno pitanje riješila i Prijedorčanka Ivana Kitonjić.

- Stambeni krediti su najgora moguća opcija danas obzirom na uslove podizanja, obzirom na visoke kamate, obzirom na primanja koja nisu baš dovoljno visoka - kaže Ivana.

A u Prijedoru je, u odnosu na stanove, u blagom padu cijena kuća. Trenutno se u okolini Prijedora, kuća s okućnicom može kupiti i za oko 20 hiljada maraka, dok je cijena kuća u gradu, značajno viša.

- Dešava se da okolina Prijedora ima takvih ponuda, da se prodaju kuće sa okućnicom za 20. 000, 30. 000 maraka - ističe Leonard Samardžija iz agencije VHS nekretnine, Prijedor.

On dodaje da se u gradu cijene kreću od 60. 000 pa do 150. 000 KM.

A mnogo veća potražnja za stanovima, potvrđuje da se ipak, većina kupaca odlučuje živjeti u gradu. Prepreka nisu ni više cijene. Za dvosoban stan u novogradnji u Prijedoru, potrebno je izdvojiti i do 90. 000 maraka.

- Cijene stambenih jedinica u Prijedoru, u staroj gradnji se kreću od 900 do 1. 300 maraka po metru kvadratnom i zavisi od lokacije, spratnosti i uređenja te stambene jedinice. Nova gradnja se kreće od 1. 400 do 1. 700 po metru kvadratnom - napominje Samardžija.

Većina Prijedorčana smatra da cijene nekretnina, nisu usklađene s primanjima. Posljednjih godina u Prijedoru je zaživjelo i iznajmljivanje stanova "na dan", koje košta od 40 do 70 maraka, dok je za iznajmljivanje stanova na mjesečnom nivou potrebno izdvojiti od 200 do 350 maraka, uz režije.