latinica  ћирилица
04/11/2019 |  15:49 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Promovisan mobilni planetarijum vrijedan 70.000 KM (FOTO)

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci promovisan je mobilni planetarijum.

Sredstva od 70.000 maraka za nabavku planetarijuma obezbijedilo je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Nabavkom planetarijma stvorena je mogućnost da se prirodne nauke promovišu među mladima, naročito u osnovnim i srednjim školama. Na Prirodno- matematičkom fakultetu uvjereni su da će nastava biti unaprijeđena zhahvaljujući nabavci palnetarijuma.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić rekao je da je nabavkom planetarijma stvorena mogućnost da se prirodne nauke promovišu među mladima, naročito kod djece osnovnih i srednjih škola.

- Osim simulacije vasione i kretanja planeta i nebeskih tijela, planetarijum možemo koristiti i za unapređenje nastave iz oblasti fizike, geografije, geodezije i prostornog planiranja - rekao je Trbić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izrazio je zahvalnost resornom ministarstvu jer je omogućilo nabavku planetarijuma, koji će od sada biti u stalnoj postavci Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci.

- S obzirom da do sada nismo imali planetarijum, ovaj će od sada služiti kako studentima, tako i građanima Republike Srpske, te sam siguran da će veoma doprinijeti razvoju nauke, ali i potencijala koje naši studenti imaju - rekao je Gajanin.

Novac za nabavku planetarijuma obezbijedilo je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Nadaju se u ovom ministarstvu da će njegovom nabavkom pobuditi interes mladih za prirodne nauke, a resorni ministar Srđan Rajčević istakao je značaj ovih aktivnosti koje će doprinijeti promociji nauke kod mladih.

- Planetarijum predstavlja tehnološku simulaciju vasione i kretanja nebeskih tijela i samo je početak promovisanja nauke u visokom obrazovanju - rekao je Rajčević nakon predstavljanja planetarijuma.

On je napomenuo da će mobilni planetarijum biti predstavljen i u drugim opštinama i gradovima Republike Srpske.

Planirano je i da mobilni planetarijum bude predstavljen i u drugim opštinama i gradovima Republike Srpske.